Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: DĽR a LĽR boli uznané v hraniciach, v ktorých boli vyhlásené

Na archívnej snímke hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Ústavy DĽR a LĽR uvádzajú, že územie týchto republík zodpovedá územiam Doneckej a Luhanskej oblasti pod správou Ukrajiny.

Kyjev/Moskva 22. februára (TASR) - Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v utorok uviedol, že Rusko uznalo nezávislosť povstaleckých regiónov na východe Ukrajiny "v hraniciach, ktoré existovali, keď (tieto subjekty) v roku 2014 vyhlásili" svoju nezávislosť.

Agentúra AP pripomenula, že ukrajinské sily neskôr získali kontrolu nad veľkou časťou oboch regiónov, takže proruskí separatisti momentálne nekontrolujú celé územie Doneckej a Luhanskej oblasti.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Ruská federácia uznáva Doneckú ľudovú republiku a Luhanskú ľudovú republiku v rámci hraníc, "v ktorých ich orgány vykonávajú svoje právomoci".

Peskov na otázku novinárov, či Rusko obe entity z Donbasu uznáva v súčasných faktických hraniciach, alebo v bývalých administratívnych hraniciach, hovorca Kremľa uviedol, že "v tých hraniciach, v ktorých sa vyhlásili" za štáty.

Na doplňujúcu otázku, či územie Ruskom uznaných štátov zahŕňa aj strategicky dôležitý prístav Mariupol (ovládaný momentálne Ukrajinou), Peskov reagoval: "Nemám čo dodať. V tých hraniciach, v ktorých existujú a v ktorých boli vyhlásené".

Obyvatelia mesta Doneck mávajú ruskými vlajkami a oslavujú uznanie nezávislosti Doneckej ľudovej republiky (DĽR) a Luhanskej ľudovej republiky (LĽR) zo strany Ruska, ktorého prezident Vladimir Putin podpísal príslušné výnosy v pondelok 21. februára 2022.
Foto: TASR/AP


Ústavy DĽR a LĽR uvádzajú, že územie týchto republík zodpovedá územiam Doneckej a Luhanskej oblasti pod správou Ukrajiny.

Predseda výboru Dumy pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) Leonid Kalašnikov podľa Interfaxu poznamenal, že "dnes DĽR a LĽR zaberajú menšie územie, ako tomu bolo v referende (o sebaurčení, ktoré sa konalo na území v iných hraniciach, ako sú v súčasnosti okupované DĽR), ale (republiky) sa domnievajú, že ich suverenita - ako štátu - sa vzťahuje aj na tieto územia".

Rusko uznalo nezávislosť Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky (DĽR a LĽR) v rámci ich faktických hraníc, uviedol večer 21. februára Andrej Klimov, zástupca šéfa výboru Rady federácie pre medzinárodné záležitosti.

Najvyšší predstaviteľ Denis Pušilin vo vysielaní televízie Rossija 1 povedal, že hranice DĽR kopírujú hranice Doneckej oblasti a "ďalšie kroky ukáže čas".

Pušilin takto odpovedal na otázku, či je DĽR pripravená vytlačiť ukrajinské ozbrojené sily z území v rámci hraníc z roku 2014.

V tejto situácii Kyjev oznámil, že povoláva svojho chargé d'affaires v Rusku Vasyla Pokotyla na konzultácie o situácii, ktorá vznikla uznaním separatistických republík v Donbase Ruskom.