Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kremeľ dôveruje tvrdeniam čečenských predstaviteľov o situácii gejov

Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin sa v stredu večer stretol s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom, ktorý na ruského prezidenta apeloval, aby neveril podľa neho provokačným článkom.

Moskva 20. apríla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin nemá dôvod neveriť ubezpečeniam čečenského vedenia, že medializované správy o väznení a násilných úmrtiach homosexuálov v Čečensku nemajú nič spoločné s realitou. Na dnešnom brífingu to vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Vyšetrovatelia podľa neho nenašli dôkazy potvrdzujúce správy rešpektovaného denníka Novaja gazeta, že polícia v prevažne moslimskej Čečenskej republike zadržala viac ako sto mužov podozrivých z homosexuality, pričom traja z nich vo väzbe zomreli.

Putin sa v stredu večer stretol s čečenským vodcom Ramzanom Kadyrovom, ktorý na ruského prezidenta apeloval, aby neveril podľa neho provokačným článkom.

Správy zverejnené denníkom Novaja gazeta však vyvolali veľké znepokojenie Úradu vysokého komisára OSN pre ľudské práva a vplyvných medzinárodných organizácií, ktoré vyzvali ruskú vládu, aby medializované podozrenia vyšetrila.

Novaja gazeta začiatkom apríla napísala, že v Čečensku sú tajné väznice, kde zadržiavajú homosexuálov. Podľa zdrojov denníka sa jedna z väzníc nachádza v meste Argun. Podľa materiálu, ktorý denník zverejnil, bolo v Čečensku pre podozrenie z homosexuality zadržaných okolo 100 ľudí, pričom najmenej traja vo väzbe zomreli.

Po zverejnení článku zasadla v Čečensku rada starších a islamských duchovných. Jej členovia vyzvali na odplatu. Denník Novaja gazeta to označil za "podnecovanie náboženských fanatikov k masakru novinárov".

Hovorca čečenského prezidenta Alvi Karimov svojho času odmietol tvrdenia médií o prenasledovaní mužov homosexuálnej orientácie v Čečensku. Zverejnené informácie označil za "pokus očierniť Čečenskú republiku" a vyhlásil, že "nie je možné prenasledovať tých, ktorých v republike niet."

"Keby v Čečensku boli takíto ľudia, bezpečnostné orgány by s nimi nemali žiadne starosti, lebo samotní ich príbuzní by ich poslali tam, odkiaľ niet návratu," uviedol Karimov.

Prípadom sa zaoberal aj čečenský ombudsman pre ľudské práva Nurdi Nuchažijev, ktorý vyhlásil, že ide o nedôveryhodnú informáciu. Označil ju aj za pokus o diskreditáciu Čečenskej republiky.