Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kremeľ k základni USA v Poľsku: Rusko bude na to reagovať

Na archívnej snímke prezident Vladimir Putin (vpravo) a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Kremeľský hovorca reagoval na článok periodika Politico, ktoré s odvolaním sa na dokumenty z poľského ministerstva obrany oznámilo spomínaný zámer Poľska.

Moskva 28. mája (TASR) - Umiestnenie vojenskej základne USA v Poľsku je suverénnym právom Varšavy, ktoré však vyvolá odvetné opatrenia Moskvy, upozornil v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Informovala o tom agentúra TASS.

Kremeľský hovorca reagoval na článok periodika Politico, ktoré s odvolaním sa na dokumenty z poľského ministerstva obrany oznámilo spomínaný zámer Poľska. Návrh poľského ministerstva je vyjadrením "jednoznačnej potreby stáleho nasadenia americkej obrnenej divízie v Poľsku, na čo je vláda ochotná vyčleniť 1,5-2 miliardy dolárov", uvádza sa v zverejnenej správe.

Peskov upozornil, že "záleží na tom, aká to bude základňa". Spresnil, že "vo všeobecnosti, keď vidíme postupnú expanziu vojenskej štruktúry NATO k ruským hraniciam, to nijako neprospieva bezpečnosti a stabilite na kontinente". Podľa neho takéto "expanzívne kroky" nevyhnutne vedú k odvetným opatreniam, aby "sa vyvážila" narušená parita.

Hovorca Kremľa na margo Poľska uviedol, že podobné rozhodnutia sú "suverénnym právom" ktorejkoľvek krajiny. Upozornil však, že "dôsledky pre celkovú atmosféru bezpečnosti na kontinente sú zjavné".

Viacerí poslanci ruskej Štátnej dumy sa v súvislosti s vyhlásením Poľska vyjadrili, že podobná politika Varšavy ohrozuje stabilitu v regióne.

Teraz sa v Poľsku v rámci operácie Atlantic Resolve nachádza americká tanková brigáda s približne 3500 vojakmi. K dispozícii majú 400 pásových vozidiel, 900 kusov kolesových vozidiel vrátane 87 tankov Abrams a 18 samohybných húfnic Paladin.