Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Krízová komunikačná linka so Spojenými štátmi sa využíva

Dmitrij Peskov, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Pri útoku smrtiacimi chemickými zbraňami v Dúme zahynulo podľa rôznych zdrojov od 40 do 100 ľudí.

Moskva 12. apríla (TASR) - Kremeľ vo štvrtok vyhlásil, že krízovú komunikačnú linku Ruska a USA využívajú obe strany v čase, keď stúpa napätie ohľadom možného amerického útoku na ruského blízkovýchodného spojenca Sýriu. Takzvanú horúcu linku zriadili na zamedzenie kolíziám lietadiel Ruska a USA v sýrskom vzdušnom priestore.

Na otázku, či sa krízová linka medzi armádami Ruska a USA využíva, aby sa predišlo potenciálnym ruským obetiam v prípade amerického útoku, hovorca Kremľa Dmitrij Peskov novinárom podľa agentúry Reuters povedal: "Linka je využívaná a je aktívna. Vo všeobecnosti linku využívajú obe strany."

Prezident USA Donald Trump vo štvrtok na Twitteri uviedol, že útok na Sýriu "sa môže začať veľmi skoro, alebo aj nie".

Trump pritom ešte v stredu varoval Rusko, aby sa pripravilo na rakety, ktoré čoskoro "prídu" do Sýrie. Americký líder tak chcel reagovať na víkendový údajný chemický útok v sýrskom meste Dúmá, ktoré bolo v tom čase ešte pod kontrolou protivládnych povstalcov a z ktorého USA aj Západ obvinili režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

Pri útoku smrtiacimi chemickými zbraňami v Dúme zahynulo podľa rôznych zdrojov od 40 do 100 ľudí. Najmenej 500 ďalších obyvateľov malo príznaky otravy toxickou chemickou látkou, oznámila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).