Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Kremeľ ľutuje, že Arménsko vynechalo summit vojenskej aliancie CSTO

Na archívnej snímke predseda arménskej vlády Nikol Pašinjan. Foto: TASR/AP

Na štvrtkovom stretnutí OZKB v Minsku neboli ani arménsky premiér Nikol Pašinjan ani minister obrany Suren Papikjan, pričom nie je vylúčený ani odchod Arménska z tejto vojenskej aliancie.

Moskva 24. novembra (TASR) - Kremeľ vo štvrtok uviedol, že ľutuje rozhodnutie Arménska vynechať schôdzku Ruskom vedenej vojenskej aliancie Organizácia Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (OZKB). Vzťahy medzi Moskvou a Jerevanom sa v uplynulom období značne zhoršili, napísala agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

Na štvrtkovom stretnutí OZKB v Minsku neboli ani arménsky premiér Nikol Pašinjan ani minister obrany Suren Papikjan, pričom nie je vylúčený ani odchod Arménska z tejto vojenskej aliancie.

"V tejto súvislosti môžeme vyjadriť ľútosť... Dúfame, že Arménsko nezmení smerovanie svojej zahraničnej politiky a zostane naším spojencom," povedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov. "Budeme sa s nimi ďalej rozprávať," dodal.

Vzťahy medzi oboma krajinami sa zhoršili v septembri, keď ruské mierové jednotky nezasiahli pri bleskovej ofenzíve Azerbajdžanu proti etnickým Arménom v Náhornom Karabachu. Baku po nej získalo kontrolu nad sporným územím.

Pašinjan po udalostiach v Náhornom Karabachu kritizoval bezpečnostné spojenectvo Arménska s Ruskom ako "nedostatočné" a zasadzoval sa za to, aby si Arménsko hľadalo nových partnerov v oblasti bezpečnosti.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu uviedlo, že je "neohľaduplné", keď si Arménsko myslí, že sa môže v otázke bezpečnosti spoľahnúť na Západ. Zároveň odsúdilo Jerevan za "radikálnu" zmenu svojej zahraničnej politiky.

AFP pripomenula, že arménsky premiér v októbri vynechal regionálny summit Rady lídrov Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ) v Kirgizsku, na ktorom sa zúčastnil ruský prezident Vladimir Putin.