Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kremeľ nepovažuje za potrebné reagovať na nótu Ukrajiny kvôli Putinovi

Veľký Kremeľský palác v Moskve Foto: TASR/AP

Ako informovala agentúra TASS, Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes pred novinármi vyhlásil, že Putin môže navštevovať ktorýkoľvek z regiónov Ruskej federácie.

Moskva 27. októbra (TASR) - Kremeľ dnes oznámil, že nepovažuje za potrebné reagovať na protestnú nótu, zaslanú Ukrajinou v dôsledku návštevy ruského prezidenta Vladimira Putina na Krymskom polostrove.

Ako informovala agentúra TASS, Putinov hovorca Dmitrij Peskov dnes pred novinármi vyhlásil, že Putin môže navštevovať ktorýkoľvek z regiónov Ruskej federácie.

"Ukrajina tradične vyjadruje protest a my tradične tieto protesty neberieme na vedomie," dodal Peskov s tým, že Putin navštevuje tie regióny, ktorých návštevu považuje za potrebnú. Zdôraznil tiež, že takéto návštevy sú záležitosťou vnútroštátnej politiky Ruska. "Netýka sa to nijakej inej krajiny, a to ani Ukrajiny," dodal.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí zaslalo v stredu do Moskvy nótu, ktorou protestovalo proti Putinovej návšteve na Kryme, kde sa ruský prezident zúčastnil na regionálnom fóre Všeruského ľudového frontu (ONF) v Jalte. Ide o hnutie založené v máji 2011 na návrh Putina, ktorý mu aj predsedá. ONF má pobočky vo všetkých 85 územných celkoch Ruskej federácie.

Rusko anektovalo Krym v roku 2014. Tomuto kroku na Ukrajine predchádzalo zosadenie proruského prezidenta Viktora Janukovyča, ku ktorému došlo po masových demonštráciách za užšie vzťahy Kyjeva so Západom. Krátko nato vypuklo v dvoch východných oblastiach Ukrajiny povstanie proruských separatistov, ktorých snahou bolo nasledovať príklad Krymu, kde sa občania v referende vyslovili za pripojenie k Ruskej federácii.

Vláda v Kyjeve a Západ podozrievajú Rusko, že povstalcom v Donbase poskytuje pomoc a podporu a uvalili naň preto sankcie. Moskva vznesené obvinenia rozhodne odmieta a na sankcie reagovala rovnakými reštrikciami.