Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: O výmene väzňov s USA je potrebné rokovať v tichosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Spojené štáty sa snažia zaistiť prepustenie bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana a novinára Evana Gershkovicha, ktorí sú väznení v Rusku za špionáž, čo obaja odmietajú.

Moskva 14. februára (TASR) - Kremeľ v stredu v súvislosti s možnou výmenou väzňov so Spojenými štátmi zopakoval, že takéto prípady sa dajú riešiť len "v tichosti". Stav rokovaní teda Moskva nebude komentovať. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Spojené štáty sa snažia zaistiť prepustenie bývalého príslušníka americkej námornej pechoty Paula Whelana a novinára Evana Gershkovicha, ktorí sú väznení v Rusku za špionáž, čo obaja odmietajú.

"Chcem pripomenúť slová prezidenta (Vladimira) Putina v jeho nedávnom rozhovore, že tieto záležitosti milujú ticho a môžu sa riešiť len v tichosti," odpovedal kremeľský hovorca Dmitrij Peskov na otázku o rokovaniach o možnej výmene.

"Preto je v našom záujme, v záujme americkej strany a v záujme zúčastnených strán lepšie, ak sa o všetkom rozhodne v tichosti," dodal.

Putin minulý týždeň v rozhovore s americkým novinárom Tuckerom Carlsonom naznačil, že Moskva chce, aby bol v rámci výmeny prepustený Vadim Krasikov, bývalý plukovník ruskej rozviedky, ktorý bol v roku 2019 odsúdený za vraždu čečenského disidenta v Berlíne. Doživotný trest odňatia slobody si odpykáva v Nemecku.

Amerického občana Whelana (53) zatkla FSB v moskovskom hoteli 28. decembra 2018. Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) uňho podľa medializovaných správ našli USB kľúč s utajenými informáciami. Whelan tvrdil, že bol v Moskve na priateľovej svadbe a myslel si, že USB kľúč obsahuje fotografie z dovolenky. V čase zadržania pracoval ako bezpečnostný zamestnanec v americkej firme na výrobu autodielov. Moskovský súd jeho argumentáciu odmietol a v júni 2020 ho odsúdil za špionáž na 16 rokov väzenia.

Gershkovicha (33), redaktora amerického denníka The Wall Street Journal, zadržali ruské úrady vlani v marci na pracovnej ceste v Jekaterinburgu a obvinili ho zo špionáže. Gershkovich, jeho zamestnávateľ i americká vláda obvinenia popierajú.