Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Zahraničie

Kremeľ odsúdil pokusy o zasahovanie do volieb prezidenta Interpolu

Na archívnej snímke prezident Vladimir Putin (vpravo) a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Ruského kandidáta na tento post odmietla medzičasom aj Ukrajina.

Moskva 20. novembra (TASR) - Kremeľ v utorok odsúdil pokusy o zasahovanie do procesu volieb nového prezidenta medzinárodnej policajnej organizácie Interpol.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo svojom vyhlásení reagoval na vlnu kritiky - okrem iného aj zo strany skupiny amerických senátorov, ktorí listom vyzvali prezidenta USA Donalda Trumpa, aby zabránil tomu, že bude Interpolu šéfovať kandidát Ruska Alexandr Prokopčuk.

Peskov tento list senátorov označil za "dobrý príklad nátlaku a zasahovania do volieb".

"Je to do istej miery zasahovanie do volebného procesu, do volieb v medzinárodnej organizácii. Za čo iné to možno považovať?" dodal Peskov, podľa ktorého je potrebné vyčkať na výsledky volieb nového šéfa Interpolu.

Ruského kandidáta na tento post odmietla medzičasom aj Ukrajina. Jej minister vnútra Arsen Avakov vyhlásil, že v prípade, ak bude za nového prezidenta Interpolu zvolený predstaviteľ Ruskej federácie, Ukrajina bude zvažovať pozastavenie svojho členstva v tejto medzinárodnej policajnej organizácii.

V nedeľu sa na 87. valnom zhromaždení Interpolu v Dubaji začali okrem iného diskusie o novom prezidentovi organizácie, ktorý nahradí Číňana Meng Chung-weja. Menga začiatkom jesene zatkli v Číne pre podozrenia z korupcie. Následne sa vzdal funkcie šéfa Interpolu.