Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Kremeľ poprel, že vagnerovci chcú dodať Hizballáhu obranný systém

Bojovníci libanonského proiránskeho militantného hnutia Hizballáh vykrikujú slogany počas pohrebného sprievodu jedného zo svojich bojovníkov, ktorý zahynul pri raketovom útoku izraelskej armády v meste Majadel na juhu Libanonu v nedeľu 22. októbra 2023. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ tvrdia, že neexistuje nijaký legálny podklad pre existenciu Vagnerovej skupiny.

Moskva 3. novembra (TASR) - Kremeľ v piatok poprel, že ruská žoldnierska Vagnerova skupina plánuje poskytnúť systém protivzdušnej obrany libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

"Už sme povedali, de facto, taká skupina (Vagnerova) neexistuje," reagoval hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na nemenovaných amerických predstaviteľov informoval, že Spojené štáty majú údajne spravodajské informácie, podľa ktorých plánujú vagnerovci poskytnúť Hizballáhu systém protivzdušnej obrany Pancir-S1. Protivzdušný systém by mal byť libanonským militantom dodaný cez Sýriu.

"Takéto úvahy sú založené na ničom a nemajú žiaden základ... Medzi armádami (ruskou a americkou) existujú núdzové komunikačné kanále a ak existujú z niečoho skutočné obavy, môžu ich (Američania) vždy tlmočiť našej armáde," uviedol Peskov.

Ruský prezident Vladimir Putin a Kremeľ tvrdia, že neexistuje nijaký legálny podklad pre existenciu Vagnerovej skupiny. Pôsobenie žoldnierskych skupín v Rusku zakazuje zákon. Koncom septembra bol však Putin videný na stretnutí s jedným z popredných bývalých veliteľov vagnerovcov.