Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kremeľ poprel vývoj kozmickej zbrane, je to vraj trik Bieleho domu

Ilustračná snímka. Foto: TASR Štefan Puškáš

Podľa nemenovaného predstaviteľa amerického Kongresu nie je zatiaľ jasné, či má ruská zbraň jadrový potenciál, ale povedal, že takéto obavy existujú.

Washington 15. februára (TASR) - Kremeľ vo štvrtok odmietol tvrdenia Spojených štátov, že sa pokúša vyvinúť kozmickú protisatelitnú zbraň, potenciálne aj s jadrovými kapacitami. Podľa Kremľa ide o snahu Bieleho domu prinútiť amerických zákonodarcov schváliť ďalšiu pomoc pre Ukrajinu, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

Republikánsky predseda výboru pre spravodajské služby Snemovne reprezentantov USA Mike Turner v stredu varoval pred "vážnou hrozbou pre národnú bezpečnosť" a naliehal na administratívu prezidenta Joea Bidena, aby informácie odtajnila. Turner tiež zaslal americkým kongresmanom e-mail, v ktorom tvrdil, že jeho výbor "odhalil naliehavú záležitosť v súvislosti s destabilizujúcou zahraničnou vojenskou kapacitou, o ktorej by mali vedieť všetci tvorcovia politiky v Kongrese".

Hrozba údajne súvisela s pokusmi Ruska o vývoj kozmickej protisatelitnej zbrane, ktorá však podľa nemenovaných zdrojov ešte nie je v stave použitia a nepredstavuje pre USA bezprostrednú hrozbu. Viacero amerických zákonodarcov vrátane predsedu snemovne Mikea Johnsona varovalo pred prílišnými obavami.

Moskva medzičasom tieto informácie poprela s tým, že ide o trik Bieleho domu, ako prinútiť kongresmanov schváliť peniaze pre Ukrajinu.

"Je zrejmé, že Washington sa snaží donútiť Kongres, aby hlasoval o zákone o pomoci," citovali ruské médiá hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova. "Uvidíme, akú fintu Biely dom použije," dodal.

Podľa nemenovaného predstaviteľa amerického Kongresu nie je zatiaľ jasné, či má ruská zbraň jadrový potenciál, ale povedal, že takéto obavy existujú.

Demokrat Jim Himes, hlavný člen výboru pre spravodajské služby, vo svojom vyhlásení uviedol, že utajované spravodajské informácie sú síce významné, ale "nie sú dôvodom na paniku".

Výbor pre spravodajské služby v Senáte USA tvrdí, že sa záležitosťou zaoberá. "Naďalej berieme túto záležitosť vážne a diskutujeme s administratívou o primeranej reakcii," hovoria vo vyhlásení senátori Mark Warner a Marco Rubio.

Poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan novinárom uviedol, že už vo štvrtok informoval Turnera a ďalších vysokých predstaviteľov Kongresu. Dodal tiež, že tzv. "skupinu ôsmich" oslovil z vlastnej iniciatívy, čo je podľa neho veľmi nezvyčajný krok z pozície poradcu pre národnú bezpečnosť.