Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kremeľ považuje rokovania o vrátení Krymu Ukrajine za nemožné

Na archívnej snímke Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Na brífingu v Moskve to v pondelok podľa agentúry TASS vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý takto reagoval na nedávny výrok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Moskva 14. októbra (TASR) - Kremeľ považuje diskusiu o otázke vrátania Krymu Ukrajine za uzavretú a nepripúšťa jej opätovné otvorenie na rokovaniach v tzv. normandskom či inom formáte.

Na brífingu v Moskve to v pondelok podľa agentúry TASS vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, ktorý takto reagoval na nedávny výrok ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Ten totiž minulý týždeň na tlačovej konferencii v Kyjeve vyhlásil, že by chcel dosiahnuť, aby sa krymská otázka dostala do programu rokovaní v tzv. normandskom formáte. Upozornil tiež, že momentálne neexistuje žiadny formát, v ktorého rámci by sa o tomto probléme rokovalo, keďže Krym nie je témou diskusií tzv. kontaktnej skupiny, ktoré sa konajú v Minsku.

Zelenskyj na tlačovej konferencii uviedol, že ak by normandský formát, teda schôdzky zástupcov Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny, vo veci Krymu "nefungoval", je pripravený pracovať na tom v rámci minských dohôd. Pripustil aj priame rokovania s ruským prezidentom Vladimirom Putinom, ale za hlavný nástroj na dosiahnutie svojho cieľa, ktorým je ukončenie vojny v Donbase, označil práve normandský formát, dodala agentúra Ukrinform.

Peskov poznamenal, že Kremeľ "starostlivo preskúmal hlavné vyhlásenia prezidenta Zelenského, ktoré zazneli počas jeho 14 hodín trvajúceho stretnutia s novinármi". Dodal, že Kremeľ osobitnú pozornosť venoval najmä Zelenského výrokom, ktoré sa týkali procesu urovnania na juhovýchode Ukrajiny, či minských dohôd.

Riaditeľ ruského Centra politickej konjunktúry Alexej Česnakov v rozhovore s agentúrou Interfax uviedol, že Rusko so Zelenského návrhom nebude súhlasiť. Upozornil tiež, že podobná "nemiestna a neprofesionálna kreativita môže zničiť normandský formát".

Krym sa stal subjektom Ruskej federácie v roku 2014 na základe výsledkov miestneho referenda. Ukrajina ani medzinárodné spoločenstvo výsledky tohto plebiscitu neuznávajú. Vláda v Kyjeve považuje Krym aj naďalej za svoje, dočasne okupované, územie.