Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Putin je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o Ukrajine

Na snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Hovorca sa takto vyjadril deň pred návštevou afrických lídrov, ktorý majú Putinovi v sobotu predstaviť novú mierovú iniciatívu.

Moskva 16. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin je stále otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o vyriešení konfliktu na Ukrajine. Vyhlásil to v piatok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

"Prezident Putin bol a je otvorený akémukoľvek kontaktu na rokovania o možných scenároch riešenia ukrajinského problému," citovala agentúra Interfax Peskova.

Hovorca sa takto vyjadril deň pred návštevou afrických lídrov, ktorý majú Putinovi v sobotu predstaviť novú mierovú iniciatívu.

Rusko dlho tvrdí, že je otvorené rokovaniam, no trvá na tom, že Ukrajina musí uznať "novú realitu" na bojisku, kde jeho sily ovládajú 18 percent ukrajinského územia.

Moskva vlani na jeseň anektovala štyri oblasti na východe a juhu Ukrajiny a ešte v roku 2014 Krymský polostrov.

Ukrajina trvá na tom, že základom akéhokoľvek povojnového urovnania musí byť jej vlastný mierový plán, ktorý zahŕňa stiahnutie ruských vojsk z celého ukrajinského územia.

Delegácia afrických lídrov má v piatok v Kyjeve rokovať aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a v sobotu sa v Petrohrade stretne s Vladimirom Putinom.