Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Putin sa stretol s Prigožinom niekoľko dní po vzbure

Na archívnej snímke zo 4. júna 2023 masky s podobizňami ruského prezidenta Vladimira Putina (vpravo) a zakladateľ ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin ponúkajú na predaj v obchode so suvenírmi v ruskom meste Petrohrad. Foto: TASR - AP

Trojhodinové stretnutie Putina s Prigožinom sa konalo 29. júna a zúčastnili sa na ňom i velitelia Vagnerovej skupiny.

Moskva 10. júla (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin sa stretol so zakladateľom ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenijom Prigožinom niekoľko dní po tom, čo Prigožin podnikol so svojimi bojovníkmi ozbrojenú vzburu proti ruskému vojenskému vedeniu. V pondelok to potvrdil Kremeľ, informuje TASR podľa správ agentúr AFP, AP a Reuters.

Trojhodinové stretnutie Putina s Prigožinom sa konalo 29. júna a zúčastnili sa na ňom i velitelia Vagnerovej skupiny. Celkovo naň ruský prezident pozval 35 ľudí, uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Putin počas stretnutia podľa hovorcu "zhodnotil" pôsobenie vagnerovcov na bojisku na Ukrajine i "udalosti z 24. júna" – teda dňa, keď sa vagnerovci vedení Prigožinom vzbúrili a vydali smerom k Moskve.

Šéf Kremľa si počas stretnutia "vypočul vysvetlenie veliteľov a ponúkol im možnosti na ich ďalšie zamestnanie a použitie v boji", uviedol Peskov. "Samotní velitelia prezentovali svoju verziu toho, čo sa stalo. Zdôraznili, že sú vernými stúpencami a vojakmi hlavy štátu a vrchného veliteľa a tiež že sú pripravení pokračovať v boji za svoju vlasť," povedal hovorca Kremľa.

Prigožin mal dlhodobý konflikt s ruským vojenským vedením, ktorý koncom júna vyústil do ozbrojenej vzbury. Šéf vagnerovcov predtým obvinil Rusko z útoku na tábory svojich bojovníkov. Tých následne vyviedol z Ukrajiny, obsadili mesto Rostov nad Donom na juhozápade Ruska a vydali sa smerom k Moskve.

Prigožin vtedy uviedol, že cieľom vzbury nebolo zvrhnutie vlády, no mala "priniesť spravodlivosť" šéfom obrany a armády za ich podľa neho neprofesionálne konanie.

Koniec vzbury sprostredkoval bieloruský prezident Alexandr Lukašenko a Prigožin sa mal po nej presunúť do Bieloruska. Lukašenko však minulý týždeň uviedol, že šéf vagnerovcov je späť v Rusku.