Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Rusko bude rozvíjať svoje vojenské zariadenia v Kirgizsku

Ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že obe krajiny tiež očakávajú prehĺbenie svojej vojensko-technickej spolupráce i hospodárskych a kultúrnych vzťahov, aby dosiahli novú úroveň integrácie.

Moskva 8. mája (TASR) – Rusko bude "rozvíjať" svoje vojenské objekty na území stredoázijského spojenca Kirgizska. Po rozhovoroch lídrov oboch krajín v Moskve to oznámil Kremeľ. Informovala o tom agentúra AFP, od ktorej TASR správu prevzala.

"Hlavy štátu zdôraznili dôležitosť posilnenia ozbrojených síl Kirgizskej republiky a rozvoja ruských vojenských zariadení na jej území," uviedol Kremeľ vo vyhlásení.

Rusko využíva v Kirgizsku v rámci vojenskej spolupráce leteckú základňu pri metropole Biškek, testovaciu základňu námorných síl na jazere Issyk-kuľ a viacero ďalších objektov.

Kirgizský prezident Sadyr Žaparov sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom deň pred oslavami Dňa víťazstva. Žaparov bude jedným z niekoľkých zahraničných lídrov, ktorí si tento rok pozrú vojenskú prehliadku na moskovskom Červenom námestí, píše AFP.

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že obe krajiny tiež očakávajú prehĺbenie svojej vojensko-technickej spolupráce i hospodárskych a kultúrnych vzťahov, aby "dosiahli novú úroveň integrácie".