Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Kremeľ: Situácia v Karabachu je vnútornou záležitosťou Azerbajdžanu

Na archívnej snímke ruský prezident Vladimir Putin. Foto: TASR/AP

Putin podľa AFP povedal, že príslušníci ruského mierového kontingentu v Náhornom Karabachu budú sprostredkovateľmi v nadchádzajúcich rokovaniach medzi arménskymi separatistami a Azerbajdžanom.

Moskva/Jerevan 20. septembra (TASR) – Kremeľ v stredu vyhlásil, že dramatické udalosti odohrávajúce sa v regióne Náhorný Karabach sú internou záležitosťou Azerbajdžanu, informovala agentúra AFP.

"Azerbajdžan koná na vlastnom území, čo uznalo aj Arménsko. Je to interná záležitosť Azerbajdžanu," vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre ruské médiá.

Úrad arménskeho premiéra Nikola Pašinjana prostredníctvom svojej hovorkyne medzitým na Facebooku informoval, že Pašinjan v stredu o situácii diskutoval s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

Putin podľa AFP povedal, že príslušníci ruského mierového kontingentu v Náhornom Karabachu budú sprostredkovateľmi v nadchádzajúcich rokovaniach medzi arménskymi separatistami a Azerbajdžanom v meste Jevlach.

Ruské úrady v stredu informovali, že členovia ruského mierového kontingentu v Karabachu sa počas jazdy v aute ocitli pod paľbou a niekoľkí z nich prišli o život, presný počet obetí však nebol bezprostredne známy.

Podľa ruského ministerstva obrany sa streľba na ruských vojakov udiala neďaleko dediny Janjatag. Prípad na mieste preverujú ruskí a azerbajdžanskí vyšetrovatelia. Ruský mierový kontingent údajne z oblasti evakuoval viac ako 3100 obyvateľov.

V arménskej metropole Jerevan medzitým v stredu vypukli potýčky medzi políciou a demonštrantmi, ktorí sa zhromaždili pred sídlom premiéra Pašinjana, aby vyjadrili svoju nespokojnosť s prístupom tamojšej vlády k riešeniu situácie v Karabachu.