Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Trump a Kim Čong-un zablahoželali Putinovi k znovuzvoleniu

Na archívnej snímke zo 7. júla 2017 americký prezident Donald Trump (vpravo) a ruský prezident Vladimir Putin počas stretnutia na summite the G-20 v Hamburgu Foto: TASR/AP

Americký prezident očakáva, že sa v nie príliš vzdialenej budúcnosti stretne s jeho ruským náprotivkom.

Moskva 20. marca (TASR) - Kremeľ v utorok oznámil, že americký prezident Donald Trump zatelefonoval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi a zablahoželal mu k znovuzvoleniu.

Kremeľ vo vyhlásení uviedol, že obaja prezidenti v utorok hovorili o potrebe koordinovať snahy v obmedzovaní pretekov v zbrojení a o nutnosti užšej spolupráce v oblasti strategickej stability a boja proti terorizmu.

Vo vyhlásení Kremľa sa tiež píše, že obaja lídri vyjadrili spokojnosť so zreteľným uvoľňovaním napätia, týkajúcim sa zbrojného programu Severnej Kórey.

Kremeľ dodal, že obaja prezidenti diskutovali tiež o ukrajinskej kríze a sedem rokov trvajúcej vojne v Sýrii, ale debatovali aj o možnom dvojstrannom stretnutí. Informácie priniesla tlačová agentúra AP.

Rusko opakovane vyhlasovalo, že dúfa v lepšie vzťahy so Spojenými štátmi za vlády Trumpa. Vzťahy medzi oboma krajinami sú však namiesto toho stále napäté. Dôvodom sú obvinenia, že Rusko zasahovalo do predvolebnej prezidentskej kampane v USA v roku 2016, a tiež vyšetrovania, či existovala tajná dohoda medzi Trumpovým volebným štábom a Ruskom, ktorá mala znevýhodniť Trumpovu demokratickú súperku Hillary Clintonovú.

Putin vyhral nedeľné voľby hlavy štátu so ziskom takmer 77 percent hlasov.

Pozorovatelia aj médiá dosiaľ poukazovali na to, že Putin prijal už mnoho blahoželaní od zahraničných lídrov, ale Trump mu ešte nezagratuloval k opätovnému víťazstvu v prezidentských voľbách.

Stretnú sa Trump a Putinom čoskoro?


Americký prezident Donald Trump v utorok oznámil, že sa chce v "nie príliš vzdialenej budúcnosti" stretnúť s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a diskutovať s ním o "pretekoch v zbrojení" medzi Ruskom a USA.

Trump dodal, že s ruským lídrom chce diskutovať aj o Ukrajine, Severnej Kórei a Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Trump v Oválnej pracovni Bieleho domu povedal: "Domnievam sa, že sa zrejme stretneme v nie príliš vzdialenej budúcnosti a budeme diskutovať o pretekoch v zbrojení, ktoré sa vymkýnajú spod kontroly, ale nikdy nikomu nedovolíme, aby sa čo len priblížil k tomu, čo máme my."

Trumpove výroky nasledovali po utorkovom dopoludňajšom "veľmi vydarenom telefonáte" s Putinom, ako ho americký líder sám scharakterizoval.


Severokórejský vodca Kim Čong-un zagratuloval Putinovi k volebnému víťazstvu


Severokórejský vodca Kim Čong-un zagratuloval ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k zvoleniu na ďalšie šesťročné funkčné obdobie v najvyššom štátnom úrade. Informovala o tom v utorok agentúra TASS s odvolaním sa na severokórejskú štátnu tlačovú agentúru KCNA.

"Kim Čong-un tlmočil svoje srdečné gratulácie ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi k jeho presvedčivému víťazstvu v prezidentských voľbách," uviedlo zmienené severokórejské médium. "Vaše znovuzvolenie za prezidenta je prejavom veľkej podpory a dôvery ľudu," citovala KCNA Kim Čong-una.

Severokórejský vodca Kim Čong-un
Foto: TASR


Kim podľa správy vyjadril presvedčenie, že priateľstvo a spolupráca medzi oboma krajinami sa bude v záujme oboch strán ďalej posilňovať.

Putinovi medzitým zagratulovali aj americký prezident Donald Trump či predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. "Chcem vyjadriť svoju gratuláciu k Vášmu opätovnému zvoleniu za prezidenta Ruskej federácie," uviedol Juncker v liste. Zároveň poprial Putinovi "veľa úspechov" pri výkone svojich povinností.

"Vždy som tvrdil, že pozitívne vzťahy medzi EÚ a Ruskom sú pre bezpečnosť nášho svetadielu kľúčové. Naším spoločným cieľom by malo byť obnovenie kooperatívneho paneurópskeho bezpečnostného poriadku. Dúfam preto, že svoj štvrtý mandát využijete na presadzovanie tohto cieľa. Toto úsilie vždy podporím," uviedol Juncker.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vyhlásil, že "Putin stále prijíma gratulácie od svojich zahraničných náprotivkov" vrátane lídrov Nemecka, Francúzska, Španielska, Talianska, Japonska, Indie, Číny, Turecka, Azerbajdžanu, Arménska, Bieloruska, Bulharska, Saudskej Arábie, Venezuely, Kirgizska, Kazachstanu, Kuby, Maroka, Moldavska, Turkménska, Malajzie, Tadžikistanu, Uzbekistanu, Maďarska a ďalších krajín.