Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Zahraničie

Kremeľ tvrdí, že nemá informácie ohľadne spustenia ofenzívy v Idlibe

Na archívnej snímke prezident Vladimir Putin (vpravo) a hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Foto: TASR/AP

Idlib je poslednou veľkou baštou sýrskej opozície.

Vladivostok 10. septembra (TASR) - Kremeľ nemá žiadne informácie ohľadne spustenia ofenzívy v sýrskej provincii Idlib, ktorá je poslednou baštou povstalcov. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrj Peskov.

"Nemáme žiadne takéto informácie," reagoval Peskov na otázku, či sa už ruská a sýrska vláda dohodli na termíne ofenzívy v provincii Idlib, ktorá leží na severozápade v Sýrie, informovala agentúra TASS.

Idlib je poslednou veľkou baštou sýrskej opozície. V oblasti pod kontrolou vzbúrencov sa stále nachádzajú asi tri milióny civilistov a zhruba 10.000 povstaleckých bojovníkov vrátane ozbrojencov teroristickej organizácie al-Káida.

Sýrske vládne sily a ruské lietadlá začali minulý týždeň s náletmi na toto mesto, ktoré sú podľa vojenských analytikov možnou predohrou k veľkej ofenzíve. Bitka o Idlib by mohla rozhodnúť sedem rokov trvajúcu občiansku vojnu v Sýrii.

V tomto vojenskom konflikte došlo k zvratu po tom, ako vládnym silám prišli na pomoc Rusko a Irán. Sýrska armáda sa potom postupne zmocňovala území ovládaných dovtedy opozíciou.