Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Kriminalisti objasnili pokus o vraždu a znásilnenie spred 37 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Zadržaný muž, ako informoval Severonemecký rozhlas (NDR), žije už dlhší čas sám v ústraní vo Wandsbeku.

Hamburg 6. februára (TASR) - Kriminalistom zo severonemeckého prístavného mesta Hamburg sa podarilo objasniť pokus o vraždu po 37 rokoch, troch mesiacoch a štyroch dňoch.

Novovytvorená vyšetrovacia skupina Cold Cases zverejnila iba v uplynulú nedeľu v skorých popoludňajších hodinách fotografiu použitého 25 centimetrov dlhého noža a jeho koženého puzdra, aby verejnosť, konkrétne nemenovaný svedok, už v pondelok predpoludním dal mužom zákona rozhodujúci podnet.

Policajti v civile, ale aj maskovaní ozbrojení príslušníci policajnej jednotky osobitého určenia potom už v pondelok večer zasahovali v byte v Hamburgu, odkiaľ vyviedli v putách medzičasom 53-ročného Franka S., dôvodne podozrivého zo zločinu.

Informácie prinieslo internetové vydanie denníka Bild.

Práve Frank S. mal v prvý novembrový deň roku 1989 prenasledovať ako vtedy 16-ročný mladík svoju rovesníčku v aleji v hamburskej štvrti Steilshoop, zaútočiť na ňu nožom, viackrát ju bodnúť a následne sa pokúsiť o jej znásilnenie, ku ktorému nedošlo vzhľadom na páchateľov útek po objavení sa svedkov v okolí dejiska prepadu. Dievča utrpelo síce životunebezpečné zranenia, avšak vďaka urgentnej operácii útok prežilo.

Už o niekoľko mesiacov skôr došlo v rovnakej štvrti k veľmi podobnému útoku na iné 16-ročné dievča, ktorému sa však podarilo včas ujsť. Tento pokus o znásilnenie z neskorého leta 1989 je podľa hovorkyne polície premlčaný. Avšak z pokusu o vraždu a znásilnenie z 1. novembra 1980 sa páchateľ môže ešte zodpovedať pred súdom. Obeť je síce silne traumatizovaná, avšak pripravená vypovedať.

Zadržaný muž, ako ďalej informoval Severonemecký rozhlas (NDR), žije už dlhší čas sám v ústraní vo Wandsbeku. Naposledy sa do stretu so zákonom dostal v roku 1996, keď ho odsúdili za ublíženie na zdraví.