Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Kriminalisti zo SR, ČR a Poľska odhalili organizovanú skupinu

Na snímke prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka (vľavo) na spoločnej tlačovej konferencii s českými a poľskými kolegami pri prezentácii výsledkov medzinárodného vyšetrovania, v ktorom odhalili nelegálnu výrobu cigariet vo viacerých krajinách. V Prahe, 11. júla 2023. Foto: TASR Barbora Vizváryová

Na Slovensku prípad riešil Kriminálny úrad Finančnej správy. K výrobe nelegálnych cigariet dochádzalo v okrese Bardejov.

Praha 11. júla (TASR) - Českí colníci v spolupráci so slovenskými a poľskými kolegami odhalili medzinárodnú organizovanú skupinu, ktorá vo viacerých krajinách nelegálne vyrábala tabakové výrobky. Kriminalisti počas razií v ČR, SR a Poľsku zaistili milióny kusov cigariet, desiatky ton tabaku a únik na spotrebnej dani vyčíslili na milióny eur. Zadržali desiatky osôb. V utorok to uviedli zástupcovia vyšetrovacích orgánov ČR, SR a Poľska, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

Na Slovensku prípad riešil Kriminálny úrad Finančnej správy. K výrobe nelegálnych cigariet dochádzalo v okrese Bardejov. "Podarilo sa nám zaistiť jednu kompletnú výrobnú linku na cigarety a jednu, ktorá bola v štádiu inštalácie," uviedol prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka.

Kriminalisti tiež zaistili takmer 1000 kilogramov tabaku a asi 7,3 milióna kusov nelegálnych cigariet, ktoré mali podľa Žežulku skončiť v západných krajinách EÚ, mobilné telefóny, komponenty na výrobu cigariet a fotopasce, ktoré slúžili na ochranu objektu a vchodu do areálu.

V rámci razie na Slovensku zadržali sedem osôb, z toho šesť občanov Bieloruska a jedného Poliaka. Všetci sú aktuálne vo väzbe. Čelia obvineniu zo zločinu porušenia predpisov o štátnych technických opatreniach na označenie tovaru páchaného formou spolupáchateľstva v súbehu s nepovolenou výrobou tabakových výrobkov. Predbežne vyčíslená škoda, ktorú mali touto nelegálnou činnosťou spôsobiť štátu, predstavuje milión eur. V prípade preukázania viny im hrozí až osemročné väzenie.

Žežulka sa v mene Finančnej správy SR poďakoval českým a poľským kolegom za spoluprácu. "Medzinárodný daňový zločin nepozná hranice a ak my ako zložky, ktoré majú túto kriminalitu potierať, nebudeme schopní operatívne spolupracovať, nemáme proti tomuto organizovanému zločinu šancu," dodal.

Na snímke prezident Finančnej správy SR Jiří Žežulka (vľavo) na spoločnej tlačovej konferencii s českými a poľskými kolegami pri prezentácii výsledkov medzinárodného vyšetrovania, v ktorom odhalili nelegálnu výrobu cigariet vo viacerých krajinách. V Prahe, 11. júla 2023.
Foto: TASR Barbora Vizváryová


Českým colníkom sa podarilo zadržať 13 osôb gruzínskej, litovskej a ukrajinskej národnosti. Zaistili viac než osem miliónov cigariet, 22 ton tabaku a kompletné výrobné linky. Výšku škody odhadli na 4,6 milióna eur. Systém výroby a prepravy cigariet mala skupina podľa českých colníkov prepracovaný. "Celá výrobňa bola chránená detektormi pohybu, rádiového signálu, rušičkami mobilných sietí, GPS lokátormi a kamerovým systémom, ktorý bol napojený na niekoľko monitorov," spresnili českí kriminalisti. Robotníci mali podľa ich zistení priamo v objekte aj ubytovanie.

V Poľsku zadržali 17 podozrivých osôb, zničili dve nelegálne plne vybavené továrne na výrobu cigariet, 70 ton tabaku a 13 miliónov kusov cigariet. Miestne úrady odhadli škodu na 16,7 milióna eur. Celkovo tak bolo vo všetkých krajinách zadržaných až 37 osôb.







(spravodajkyňa TASR Barbora Vizváryová)