Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Scenár spomienkového aktu vo Verdune vyvolal kritiku a polemiku

Francúzsky prezident Francois Hollande a nemecká kancelárka Angela Merkelová sa účastnia spomienkového aktu vypúšťania bielych balónov pri príležitosti 100. výročia bitky pri Verdune 29. mája 2016. Foto: TASR/AP

Terčom kritiky bol najmä ten bod scenára, keď sa 3400 francúzskych a nemeckých detí a tínedžerov za zvuku bubnov rozbehlo pomedzi hroby padlých vojakov.

Paríž 30. mája (TASR) - Francúzsky pravicový Národný front (FN) dnes ostro kritizoval priebeh nedeľňajších spomienkových podujatí pri príležitostí stého výročia bitky pri Verdune.

Ako informovala televízia BFMTV, terčom kritiky a jadrom polemiky bol najmä ten bod scenára, keď sa 3400 francúzskych a nemeckých detí a tínedžerov za zvuku bubnov rozbehlo pomedzi hroby padlých vojakov, čo malo symbolizovať zmätky a hluk počas bojov vo Verdune, ktoré patrili k najkrvavejším počas prvej svetovej vojny.

Túto časť scenára, ktorý vymyslel nemecký filmár Volker Schlöndorff, označila líderka FN Marine Le Penová za nedôstojnú a odsúdila "joging medzi hrobmi".

V podobnom duchu sa vyjadrila aj jej neter Marion Maréchalová Le Penová, ktorá vo svojom tweete napísala, že "poskakovaním po hroboch za zvuku tamtamov bola pošpinená pamiatka našich predkov". Okrem autora scenára predstavitelia FN kritizovali aj vládnu Socialistickú stranu.

Za nedostatok vkusu a nevhodnosť organizátorov kritizoval aj hovorca strany Republikáni (LR) Guillaume Peltier, ktorý uviedol, že jeho strana by dala prednosť "úcte a rešpektu, ako si hrdinovia z Verdunu zasluhujú".

Poslanec LR Eric Ciotti na svojom konte na sieti Twitter písal o "nemiestnom obrade, ktorý mal spájať, ale rozdeľoval".

Zakladateľ strany Vstaň Francúzsko (Debout La France - DLF) Nicolas Dupont-Aignan označil spomienkovú slávnosť za "poľutovaniahodnú". "Ako si mohli dovoliť takú scénu uprostred hrobov?" napísal.

Časť politikov, aj pravicových, však priebeh spomienkových podujatí ocenila. Poslanec Bertrand Pancher za centristickú Úniu demokratov a nezávislých (UDI) ju označil "za obzvlášť dojímavú". "Obrátili sme list a na novú stranu začne písať naša mládež a nová Európa," uviedol Pancher a dodal, že reakcie krajne pravicových politikov sú škandalózne.

Polemika o scenári spomienkového aktu vo Verdune sa odohráva len dva týždne po tom, ako bol na naliehanie FN zrušený koncert rapera Blacka M, ktorý mal byť súčasťou nedeľného programu.