Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Väzňov v Indonézii možno okrem krokodílov postrážia aj tigre a pirane

Ilustračné foto, piraňa Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Indonézia zastáva tvrdú líniu voči obchodu s drogami.

Jakarta 13. novembra (TASR) - Keď šéf indonézskeho protidrogového úradu Budi Waseso oznámil plány na stráženie väzenia pre odsúdencov na smrť krokodílmi, vláda sa ponáhľala s vysvetlením, že ide len o žart. Dnes však Waseso vyhlásil, že medzičasom uvažuje aj o tigroch a juhoamerických dravých rybách piraniach, informovala agentúra Reuters.

Indonézske médiá citovali vyjadrenie riaditeľa Národného úradu boja proti narkotikám (BNN) o tom, že už zaobstaral dva krokodíly z farmy, aby skúmal ich silu a agresivitu. Celkovo by podľa jeho slov mohlo väzňov strážiť vo vodnej priekope okolo ostrovného väzenia až 1000 týchto plazov.

"Ich počet bude záležať na tom, o akú veľkú oblasť pôjde, alebo na tom, či ich skombinujeme aj s piraňami," povedal Waseso novinárom podľa spravodajského portálu rimanews.com. "Pretože počet zamestnancov (väzníc) je nedostatočný, môžeme využiť divoké zvieratá. Mohli by sme využiť aj tigre - a to aj na ich ochranu," dodal.

V ďalšom vyjadrení pre televíziu TVOne Waseso odmietol kritikov, podľa ktorých by jeho plány boli porušením ľudských práv väzňov. "Musíme sa pozerať na tento problém ako celok. Títo ľudia sú vrahovia - masoví vrahovia. Nemali by sme hľadieť na ľudské práva ich obetí?" opýtal sa.

Indonézia zastáva tvrdú líniu voči obchodu s drogami. Prezident Joko Widodo po nástupe do funkcie pred rokom vyhlásil vojnu narkotikám s odvolaním sa na štúdiu, podľa ktorej v krajine zomrie v dôsledku užívania drog najmenej 40 ľudí za deň.

Opakovane tiež odmietol udeliť milosť ľuďom odsúdeným za obchodovanie s drogami. Po päťročnom moratóriu na trest smrti ich tento rok v Indonézii popravili viac než 20; išlo prevažne o cudzincov.