Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Krvavý útok Talibanu: Lekárov a pacientov zabili, nemocnicu podpálili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V posledných dňoch bojujú afganské sily proti Talibanu na viacerých frontoch.


Kábul 23. júla (TASR) - Militanti radikálneho hnutia Taliban zabili dnes lekárov a pacientov v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, potom nemocnicu podpálili. Tlačovú agentúru DPA o tom informoval člen provinciálnej rady Abdul Basír Kádirí.

Približne desať až 12 lekárov a pacientov, vrátane detí, zahynulo, keď na nich Taliban spustil paľbu v centrálnej nemocnici v okrese Tajvara.

"Čo tieto deti tým ľuďom urobili?" položil otázku Kádirí.

Militanti dnes už skôr okres Tajvara dobyli.

Hovorca provincie Ghór Abdulhaj Chatíbí uviedol, že afganské sily sa takticky stiahli a čoskoro podniknú operáciu zameranú na znovudobytie okresu, ale odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti.

Okres Tajvara padol do rúk Talibanu dnes skoro ráno po niekoľkých dňoch bojov medzi militantmi a afganskými bezpečnostnými silami.

Okres Tajvara má spoločné hranice s dvoma nezabezpečenými, nestabilnými provinciami - Faráh na severozápade a Helmand na juhu. Obe sú známe ako bašty povstalcov Talibanu.

"Okres bol pod paľbou Talibanu od štvrtka (20. júla)," povedal Muhammad Mahdaví, zástupca šéfa provinciálnej rady Ghóru. Dodal, že pri tom zahynulo takmer 70 príslušníkov afganských bezpečnostných síl a približne 30 ďalších utrpelo zranenia.

Podľa Mahdavího ťažké straty utrpeli tiež príslušníci miestnych policajných síl.

Dobytie okresu znamená, že Talibanu sa otvára koridor pre slobodný pohyb smerom na západ a na sever.

Dnes skoro ráno padol do rúk Talibanu aj ďalší okres v severozápadnej provincii Fárjáb s názvom Kúhistán.

"Obrovský počet militantov Talibanu zaútočil na okresné centrum Kúhistánu z viacerých smerov už v sobotu okolo 21.00 h miestneho času (06.30 h SELČ)," uviedol hovorca guvernéra Fárjábu, Džáved Bedar. Dodal, že obete sú medzi afganskými bezpečnostnými silami aj medzi militantmi Talibanu, presné počty však ešte nemal.

Hovorca Talibanu Zabihulláh Mudžáhid potvrdil, že militanti dobyli centrá oboch okresov Tajvara a Kúhistán. Na Twitteri napísal, že zabili množstvo príslušníkov afganských bezpečnostných síl a zadržali veľký počet zbraní.

V posledných dňoch bojujú afganské sily proti Talibanu na viacerých frontoch: na severe v provinciách Kundúz a Baghlán, na severovýchode v Badachšáne a na juhu v Helmande a Kandaháre.