Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Agenti FSB uskutočnili na Kryme prehliadku bytu tatárskeho aktivistu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Dôvodom prehliadky bolo podozrenie z príslušnosti Memetova k zakázanému Medžlisu krymskotatárskeho národa.

Kyjev 22. novembra (TASR) - Prehliadku bytu v dedine Starij Krym, v ktorom žije krymskotatársky aktivista Ismet Memetov, uskutočnili v stredu príslušníci ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Dôvodom prehliadky bolo podozrenie z príslušnosti Memetova k zakázanému Medžlisu krymskotatárskeho národa. Správu priniesli noviny Novaja gazeta.

Prehliadku bytu, v ktorom žije Memetov so svojim synom a jeho rodinou, uskutočnili dvaja príslušníci FSB za prítomnosti aktivistovho právneho zástupcu. Podľa vyhlásenia FSB Memetov "možno... uskutočňoval financovanie medžlisu a prechováva literatúru zakázanú legislatívou Ruskej federácie". Ide o prvý prípad od zákazu medžlisu v roku 2016, keď bol niekto označený za podozrivého z porušenia zákona v súvislosti s príslušnosťou k tejto organizácii.

Medžlis bol založený krymskými Tatármi v roku 1991 s cieľom reprezentovať tatárske záujmy pred centrálnou vládou v Kyjeve, ako aj Najvyššou radou autonómnej republiky Krym. Najvyšší súd Krymu, anektovaného v roku 2014 Ruskom, označil v roku 2016 medžlis za extrémistickú organizáciu a zakázal jeho činnosť.