Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Krym začal dostávať elektrinu cez energomost z Ruska

Na snímke vlajka krymských Tatárov na zničenom stĺpe vysokého napätia v dedine Čaplinka na Kryme 22. novembra 2015. Foto: TASR/AP Photo

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie má v pláne prepraviť na Krym osem mobilných dieselových generátorov s veľkým výkonom a ďalších 32 menších generátorov.

Moskva 27. novembra (TASR) - Krymský polostrov začal dostávať elektrickú energiu prostredníctvom energomosta z juhoruského Krasnodarského kraja, informoval dnes podpredseda ruskej vlády Michail Šeremet.

Podľa jeho slov dodali prvých 22 megawattov do oblasti mesta Kerč, ktoré má najväčšie problémy s prerušením dodávok elektrickej energie.

Šeremet zdôraznil, že o úplnej stabilizácii situácie zatiaľ nemožno hovoriť vzhľadom na nedostatok generátorov. Dodal však, že situácia sa každým dňom zlepšuje.

Agentúra RIA Novosti uviedla, že ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie má v pláne prepraviť na Krym osem mobilných dieselových generátorov s veľkým výkonom a ďalších 32 menších generátorov. Ich dodávky na polostrov by sa mali uskutočniť do 24 hodín.

Vedenia vysokého napätia v Chersonskej oblasti na Ukrajine poškodili v noci na minulú nedeľu krymsko-tatárski aktivisti, ktorí ich tak vyradili z činnosti, čím prerušili dodávky elektrickej energie z Ukrajiny pre Krymský polostrov. Ako dodala RIA Novosti, aktivisti aj dnes pokračujú vo svojej akcii a bránia technikom ukrajinskej štátnej energetickej spoločnosti Ukrenergo, aby dokončili opravu prenosových liniek, ktorú im dovolili začať. Podľa RIA Novosti technici vo štvrtok ukončili prípravné práce a opustili miesto opravy.

Podľa krymských úradov sú za energetickou blokádou aj lídri v Rusku nezaregistrovanej organizácie "Medžlis krymsko-tatárskeho národa" a jej vodca Mustafa Džemilev, poslanec ukrajinského parlamentu.

RIA Novosti pripomenula, že Džemilev v minulosti organizoval blokádu dovozu potravín na Krym a vyhrážal sa údajne aj energetickou blokádou. V Rusku proti Džemilevovi vedú trestné konanie a tamojšie úrady mu za jeho extrémistické výroky na päť rokov zakázali vstup na ruské územie.