Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Krymský líder chce, aby bol Putin doživotným prezidentom

Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a vpravo najvyšší predstaviteľ Krymu Sergej Aksionov. Foto: TASR/AP Photo

Sergej Aksionov súčasne vyjadril zármutok nad rozpadom Sovietskeho zväzu a zdôraznil, že Putin by takýto scenár nikdy nedopustil.

Sevastopol 19. marca (TASR) - Najvyšší predstaviteľ Krymu Sergej Aksionov vyhlásil, že Vladimir Putin by mal byť doživotným prezidentom Ruska. Súčasne vyjadril zármutok nad rozpadom Sovietskeho zväzu a zdôraznil, že Putin by takýto scenár nikdy nedopustil.

Aksionovove slová zazneli v deň, keď si v Rusku i na Kryme pripomínali tretie výročie podpísania zmluvy o pripojení tohto pôvodne ukrajinského polostrova. Ukrajina a Západ označujú tento krok za anexiu, teda násilné pripojenie, ktoré bolo v rozpore s medzinárodným právom.

"Ak by bol náš prezident Vladimir Vladimirovič (Putin) vo funkcii vtedy, keď existoval Sovietsky zväz, nikdy by nedopustil jeho rozpad," povedal Aksionov v rozhovore pre ruskú štátnu televíziu Rossija-24.

Rusko podľa neho potrebuje silného vodcu, aby mohlo čeliť početným hrozbám zo zahraničia. "Vladimir Vladimirovič musí byť doživotným prezidentom," uviedol v tejto súvislosti Aksionov.

Vladimir Putin (64) je dominantnou osobnosťou ruskej politiky už 17 rokov. Zatiaľ neoznámil, či sa na budúci rok hodlá uchádzať o štvrtý prezidentský mandát, ale všeobecne sa to očakáva.