Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Krymský súd poslal za mreže podpredsedu Medžlisu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Kyjev sa proti verdiktu ohradil a žiada prepustenie Čyjgoza.

Simferopol/Kyjev 11. septembra (TASR) - Krymský najvyšší súd poslal dnes na osem rokov za mreže podpredsedu Medžlisu krymských Tatárov, ktorý je v Rusku zakázaný. Súd Ruskom anektovaného polostrova usvedčil Ahtema Čyjgoza z organizovania nepokojov pred krymským parlamentom z roku 2014.

Kyjev sa proti verdiktu ohradil a žiada prepustenie Čyjgoza. Právny zástupca odsúdeného Emil Kurbedinov uviedol, že sa proti rozsudku odvolá, informovala agentúra TASS.

Podľa súdnych spisov sa masové nepokoje odohrali 26. februára 2014, počas zhromaždenia prívržencov Medžlisu pred budovou krymského parlamentu. O život prišla dvaja ľudia a 79 ďalších utrpelo zranenia.

Vyšetrovatelia uviedli, že nepokoje organizoval Čyjgoz, ktorý však vinu popiera a prípad označuje za politicky motivovaný.

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí na margo verdiktu vyhlásilo, že išlo o "nezákonné rozhodnutie okupačných orgánov". Vyzvalo krymské úrady na prepustenie Čyjgoza - občana Ukrajiny. Zároveň žiada od Ruska, aby zastavilo represie voči krymským Tatárom a Ukrajincom na polostrove a obnovilo zvrchovanosť a územnú celistvosť Ukrajiny, uviedla agentúra Ukrinform.

Čyjgoza podľa nej zatkli v januári 2015, a to za účasť na zhromaždení z 26. februára 2014, ktoré bolo zamerané na podporu územnej celistvosti Ukrajiny.

Najvyšší súd Krymu označil vlani medžlis (neformálny parlament krymských Tatárov) za extrémistickú organizáciu a zakázal jeho činnosť.