Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kto je Mohamed Merah dôvodne podozrivý z atentátov vo Francúzsku

Foto: TASR/AP

Merah spáchal podľa vlastných slov od 11. marca tri útoky v mestách Toulouse a Montauban, pri ktorých prišli o život traja vojaci severoafrického a karibského pôvodu, rabín a tri židovské deti.

Toulouse 21. marca (TASR) - Ostreľovač z okolia Toulouse, 24-ročný francúzsky občan alžírskeho pôvodu Mohamed Merah, ktorý v uplynulých dňoch pripravil o život siedmich ľudí, je aj pre francúzsku verejnosť a médiá nepopísaným listom. Pre políciu v Toulouse to však neplatí. Merah sa tu totiž celkovo 18-krát dostal do stretu so zákonom, upozornil na seba aj násilnými činmi, za ktoré v období rokov 2007-2009 dvakrát strávil krátky čas za mrežami. Práve v tomto období sa zrejme stal z neho radikálny islamista.

Podľa internetového serveru Lepoint.fr bol dôvodne podozrivý niekoľko mesiacov nezamestnaný. Predtým pracoval ako klampiar v istej autodielni.

Syn Francúza a Alžírčanky sa narodil 10. októbra 1988. Vyrastal s matkou a štyrmi súrodencami, dvoma bratmi a dvoma sestrami v domácnosti riadiacej sa prísne zákonmi islamu v štvrti Quartier Izards v Toulouse, kde navštevoval školu Ernesta Renana. Niekdajší jeho priatelia ho označujú za pokojného a zdvorilého človeka, vyplýva z informácií internetového vydania denníka Le Figaro. Navyše vraj nikdy nehovoril o politike a náboženstve.

Merah má podľa nepotvrdených informácií za sebou nevydarený vzťah, v dôsledku čoho býval aktuálne sám a často v noci vyrážal do ulíc, informoval istý zdroj z jeho okolia.

Niekdajší spolupracovník podozrivého podčiarkol, že Meraha nikdy nevidel s bradou a nikdy nepočul z jeho úst prejavy antisemitizmu. Navyše ho označil za dobrého pracovníka. Vo svojom okolí sa údajne správal nenápadne.

V podobnom duchu, akcentujúc jemnosť a zdvorilosť podozrivého sa o Merahovi vyjadril vo vysielaní televízie BFM aj jeho niekdajší francúzsky advokát Christian Etelin, ktorý ho zastupoval kvôli menším deliktom, naposledy pred mesiacom, keď Merah riadil motorové vozidlo bez vodičského preukazu.

V roku 2010 sa údajne neúspešne uchádzal o vstup do Cudzineckej légie, odkiaľ ho prepustili už po prvom dni. Francúzske ozbrojené sily ho už v roku 2008 odmietli kvôli opakovaným záznamom v trestnom registri.

Mladý muž dve hodiny pred akciou francúzskych bezpečnostných síl v noci nadnes telefonicky hovoril so šéfredaktorkou spravodajskej televízie France 24 a identifikoval sa ako páchateľ a po viac ako 10 minút popisoval činy a ozrejmoval svoje motívy. Uviedol, že jeho činy boli okrem iného odvetou za vojenskú prítomnosť Francúzska v Afganistane, za izraelské akcie proti Palestínčanom, pričom sa označil za islamistu a prihlásil sa k teroristickej sieti al-Káida. Navyše potvrdil, že svoje činy zaznamenal a čoskoro zverejní, pričom avizoval ďalšie útoky. Šéfredaktorka neodkladne informovala francúzsku políciu. Merahovo bydlisko čoskoro obkľúčili príslušníci jednotky špeciálneho určenia RAID. Pri prestrelke došlo k zraneniam policajtov, vyjednávania s páchateľom sa ešte neskončili.

Podľa afganských zdrojov sa pravdepodobnému atentátnikovi z južného Francúzska, ktorý sa opakovane zdržiaval tak v stredoázijskej republike, ako aj Pakistane, podarilo v minulosti ujsť z väzenského zariadenia v bašte Talibanu Kandaháre, kde sa ocitol v roku 2007 po odsúdení na trojročný trest za nastražovanie bômb v južnom Afganistane. Zatiaľ nie je úplne jasné, či sa na slobodu dostal pri masovom úteku väzňov v roku 2008, keď na väznicu zaútočili bojovníci Talibanu a umožnili útek asi tisícke väznených.

Francúzske oficiálne zdroje hovoria o tom, že Merahove aktivity niekoľko rokov monitorovala tajná vnútroštátna služba DCRI, pričom však neobjavila nič, čo by naznačovalo, že tento muž chystá zločinné akcie.

Bezpečnostné zložky mali stopy vedúce k Merahovi už pred nočným telefonátom z France 24. U jednej z obetí, vojaka severoafrického pôvodu našli totiž páchateľovu reakciu na internetový inzerát, v ktorom výsadkár ponúkal na predaj svoj motocykel. Napokon sa Merahovi stal osudným aj jeho skúter typu Yamaha, pretože polícia pri pátraní po vrahovi narazila na istého obchodníka s produktmi Yamahy, ktorý si spomenul na podozrivú otázku istého záujemcu. Ten sa mal informovať o tom, či sa dá zo skútra odstrániť čip, s ktorým ho možno lokalizovať po prípadnej krádeži.

Merah spáchal podľa vlastných slov od 11. marca tri útoky v mestách Toulouse a Montauban, pri ktorých prišli o život traja vojaci severoafrického a karibského pôvodu, rabín a tri židovské deti.