Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kuba a USA opäť rokovali o normalizácii vzájomných vzťahov

Ilustračné foto. Americký minister zahraničných vecí John Kerry (vľavo) a kubánsky minister zahraničných vecí Bruno Rodríguez Parrilla pred stretnutím 14. augusta 2015 v Havane. Foto: TASR/AP Photo

V rámci obnovenej spolupráce chcú obe strany dosiahnuť pokrok v oblasti ochrany životného prostredia, pri prevencii prírodných katastrof a pri aplikácii zákonov o boji proti pašovaniu drog a ľudí.

Havana 12. septembra (TASR) - Predstavitelia USA a Kuby sa v noci nadnes v Havane dohodli na cestovnej mape svojich budúcich rokovaní, ktorých cieľom je normalizácia vzájomných vzťahov. Informovali o tom dnes kubánske úrady.

Členovia bilaterálnej komisie definovali program, podľa ktorého budú od budúceho stretnutia pracovať, uviedla riaditeľka oddelenia pre vzťahy s USA na kubánskom ministerstve zahraničných vecí Josefina Vidalová. Spolupredsedom komisie za americkú stranu je poradca námestníka ministra zahraničných vecí USA Edward A. Lee.

V rámci obnovenej spolupráce chcú obe strany dosiahnuť pokrok v oblasti ochrany životného prostredia, pri prevencii prírodných katastrof a pri aplikácii zákonov o boji proti pašovaniu drog a ľudí.

Obe krajiny majú v pláne rokovať aj o háklivých témach, ako je dodržiavanie ľudských práv, kde sa ich názory výrazne líšia, či klimatické zmeny alebo boj proti epidémiám. Očakáva sa, že náročné budú aj rokovania o kompenzáciách za majetok patriaci Spojeným štátom a znárodnený Kubou alebo o výške škôd spôsobených kubánskej ekonomike embargom, ktoré bolo na Kubu uvalené v roku 1962.

Kuba zopakovala svoj nesúhlas s ekonomickým embargom, s americkou "okupáciou" základne Guantánamo a s protikomunistickým rozhlasovým a televíznym vysielaním. "S tým Kuba nemôže urobiť nič," uviedla Vidalová.

Najbližšie stretnutie bilaterálnej komisie sa uskutoční v novembri vo Washingtone. Jeho cieľom bude zhodnotiť dosiahnuté výsledky a definovať oblasti spolupráce pre rok 2016.