Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kuba má prvý prípad vírusu zika, nakazenou je venezuelská študentka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Študentka medicíny pricestovala na Kubu 21. februára a na druhý deň dostala horúčku a vyrážky.

Havana/Rio de Janeiro 2. marca (TASR) - Kuba dnes oznámila svoj prvý potvrdený prípad ochorenia na vírus zika. Ide o 28-ročnú venezuelskú študentku medicíny, ktorá pricestoval na Kubu 21. februára a na druhý deň dostala horúčku a vyrážky, uviedla tlačová agentúra AP.

Kubánske ministerstvo zdravotníctvo dnes v štátnych médiách informovalo, že Venezuelčanka bola po príchode na Kubu spoločne s ďalšími študentmi medicíny, ktorí práve pricestovali, v karanténe, keď sa u nej prejavili známky vírusu zika. Prvý test na tento vírus bol u nej negatívny, ale druhý, ktorý urobili 28. februára, bol pozitívny.

Prezident Raúl Castro 22. februára oznámil, že Kuba zapojí do boja s vírusom zika 9000 vojakov. Budú robiť všade, kde je to potrebné, postrek proti komárom, ktoré vírus prenášajú.

V Brazílii sa za uplynulé dva týždne zdvojnásobil počet potvrdených prípadov mikrocefálie u bábätiek, ktorých matky sa počas tehotenstva nakazili vírusom zika.

Brazílske ministerstvo zdravotníctva dnes uviedlo, že z 641 potvrdených prípadov mikrocefálie sa 82 detí narodilo matkám preukázateľne nakazeným vírusom zika. Pred dvoma týždňami bolo takýchto prípadov 41, uviedla agentúra DPA.

Dodala, že brazílske úrady prešetrujú ďalších 4222 prípadov, u ktorých majú podozrenie na mikrocefáliu.