Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kuba pred Obamovou návštevou dovolí vycestovať známym disidentom

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Jednorazové povolenie vycestovať do cudziny získali údajne siedmi z 11 členov známej skupiny disidentov, ktorých uväznili pri zásahu proti kritikom kubánskeho režimu z roku 2003, známom ako Čierna jar.

Havana 25. februára (TASR) - Kubánska vláda umožní viacerým z tamojších politických disidentov vycestovať do zahraničia predtým, ako Havanu v marci navštívi prezident USA Barack Obama. Informovali o tom v stredu aktivisti, na ktorých sa odvoláva agentúra AP.

Jednorazové povolenie vycestovať do cudziny získali údajne siedmi z 11 členov známej skupiny disidentov, ktorých uväznili pri zásahu proti kritikom kubánskeho režimu z roku 2003, známom ako Čierna jar. Ústretový krok má byť odmenou za ich dobré správanie.

Aktivistka Marta Beatriz Roqueová, ktorá patrí medzi "odmenených" bývalých väzňov, vyjadrila záujem vycestovať čo najskôr do USA, kde sa chce stretnúť so svojimi príbuznými. Rozhodnutie kubánskeho vedenia pripísala práve nadchádzajúcej návšteve Obamu, naplánovanej na 21. a 22. marca.

Obama pricestuje do Havany v rámci obnovovania americko-kubánskych vzťahov ako prvý prezident USA od roku 1928, čo však bude podľa kritikov odmenou pre kubánsku vládu, ktorá naďalej upiera svojim občanom právo na slobodné voľby, ako aj slobodu prejavu a zhromažďovania.

Obama a Raúl Castro sa koncom roka 2014 dohodli na normalizácii vzťahov medzi USA a Kubou, čo viedlo k oživeniu politických a hospodárskych stykov medzi oboma krajinami. V uplynulých mesiacoch USA uvoľnili niektoré obmedzenia voči Kube - americké podniky napríklad smú na ostrove zakladať pobočky. Obe krajiny už uzavreli aj dohodu o obnovení poštových služieb a pravidelného leteckého spojenia.