Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Zahraničie

Ilegálni emigranti z Kuby sa budú môcť vrátiť späť do vlasti

Kuba Foto: TERAZ.sk/Martina Miksová

Zmeny sa budú týkať Kubáncov, ktorí opustili ostrov po roku 1994 a v zahraničí strávili osem rokov.

Havana 25. októbra (TASR) - Kubáncom, ktorí ilegálne opustili svoju vlasť, úrady umožnia návrat do vlasti. Vyplýva to z reformy imigračného zákona, o ktorej v noci nadnes informovala kubánska štátna televízia.

Zmeny sa budú týkať Kubáncov, ktorí opustili ostrov po roku 1994 a v zahraničí strávili osem rokov.

Vláda prezidenta Raúla Castra nedávno oznámila zrušenie viacerých reštrikcií ohľadom cestovania Kubáncov do zahraničia.

S platnosťou od 14. januára 2013 zrušila napr. povinnosť svojich občanov žiadať pred cestami do zahraničia o povolenie, tzv. výjazdnú doložku. Kubáncom bude od budúceho roka stačiť na vycestovanie platný pas.

V súčasnosti musia Kubánci pred cestami do zahraničia absolvovať zdĺhavý a finančne nákladný povoľovací proces a miestni disidenti zvyčajne povolenie nedostanú.

Najnovšia úprava imigračného zákona tiež znamená, že Kubánci, ktorí majú trvalý pobyt vo vlasti, budú môcť zostať v cudzine až 24 mesiacov namiesto súčasných 11 bez toho, aby sa museli vracať a opätovne žiadať o predĺženie povolenia.

Kuba v minulosti považovala ľudí pokúšajúcich sa opustiť krajinu za zradcov a nepriateľov revolúcie. V súčasnosti chcú ale mnohí Kubánci odísť z krajiny z ekonomických dôvodov a vláda, vedomá si hospodárskych ťažkostí, im to umožňuje.