Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kuba nahlásila prvý prípad nakazenia vírusom zika na území krajiny

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Štyri predchádzajúce prípady nákazy na Kube sa všetky týkali ľudí, ktorí sa vírusom zika infikovali počas cesty v zahraničí.

Havana 16. marca (TASR) - Kubánske ministerstvo zdravotníctva v utorok oznámilo prvý prípad nakazenia vírusom zika v rámci krajiny. Infikovala sa ním 21-ročná žena žijúca v centre hlavného mesta Havana, ktorá nebola v zahraničí. Informovala o tom dnes tlačová agentúra Reuters.

Štyri predchádzajúce prípady nákazy na Kube sa všetky týkali ľudí, ktorí sa vírusom zika infikovali počas cesty v zahraničí.

Kuba hlásila svoj prvý prípad nákazy 2. marca a stala sa tak jednou z posledných krajín Južnej a Severnej Ameriky, ktoré oznámili výskyt vírusu zika. Všetky štyri prípady boli ľudia, ktorí sa vírusom infikovali vo Venezuele.

Kubánka nakazená vírusom priamo vo svojej krajine hlásila príznaky 7. marca a o dva dni ju hospitalizovali, uviedlo ministerstvo zdravotníctva vo vyhlásení zverejnenom v štátnej televízii. Žene diagnostikovali infekciu v pondelok 14. marca a zostáva v nemocnici, ale už sa u nej príznaky neprejavujú, dodalo ministerstvo.

Vírus šíria komáre, ktoré ho prenášajú na ľudí. Vírusu sa pripisujú tisíce prípadov novorodencov s mikrocefáliou, teda detí narodených s abnormálne malou hlavou, a to najmä v Brazílii.

O víruse sa však vie veľmi málo, nie je isté ani to, či skutočne spôsobuje mikrocefáliu o novorodencov.

V USA a vo Francúzsku hlásili aj okolo desať prípadov nákazy pohlavným stykom a v Brazílii jeden prípad infikovania pri transfúzii krvi.

Očkovacia látka proti vírusu zika ani liek zatiaľ neexistujú.