Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kuba vrátila USA raketu Hellfire

Raketa zem-vzduch typu Hellfire, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hellfire je laserom navádzaná raketa vzduch-zem, ktorú môžu odpaľovať útočné vrtuľníky alebo bezpilotné lietadlá.

Washington 14. februára (TASR) - Kuba vrátila USA deaktivovanú cvičnú raketu Hellfire, ktorú jej v roku 2014 omylom poslali z Európy, kde bola využitá na manévroch NATO. Informovala o tom v sobotu agentúra AP s odvolaním sa na amerických a kubánskych predstaviteľov.

Hellfire je laserom navádzaná raketa vzduch-zem, ktorú môžu odpaľovať útočné vrtuľníky alebo bezpilotné lietadlá.

"Deaktivovaná cvičná raketa bola vrátená v spolupráci s kubánskou vládou," oznámil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner. Viac k tomu neuviedol, len poznamenal, že vlaňajšie opätovné nadviazanie diplomatických vzťahov medzi USA a Kubou umožnilo Washingtonu angažovať sa s Havanou "v otázkach spoločného záujmu".

Hoci raketa neobsahovala výbušniny, v USA panovali obavy, že Kuba by sa mohla podeliť s technológiou strely s Ruskom či Severnou Kóreou.

Ako v januári informoval denník Wall Street Journal (WSJ), raketu Hellfire využili najskôr v Španielsku, potom zamierila do Nemecka a Francúzska. Z parížskeho Letiska Charla de Gaulla sa mala vrátiť na Floridu, namiesto toho ju však naložili do lietadla Air France smerujúceho do kubánskej Havany.