Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Kukan: Asad nemôže z dlhodobého hľadiska odolať medzinárodnému tlaku

Poslanec Európskeho parlamentu Eduard Kukan. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa slovenského europoslanca Eduarda Kukana vývoj situácie v Sýrii zatiaľ ukazuje, že je iba teoretická možnosť, aby Asad akceptoval napríklad pokojné demonštrácie obyvateľov.

Brusel 18. apríla (TASR) – Európska únia má ešte stále páky ako pritlačiť na režim Bašára Asada, ak by sýrsky prezident nepoľavil zo svojich pozícií a nesprával sa v súlade so šesťbodovým plánom osobitného vyslanca OSN Kofiho Annana, uviedol dnes pre TASR poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan.

Slovenský europoslanec, ktorý je členom Výboru EP pre zahraničnú politiku a podvýboru pre ľudské práva, uviedol, že Annanov plán podporujú všetky inštitúcie EÚ. Z hľadiska únie je šesťbodový plán pre Sýriu záväzný v celej svojej šírke, pričom Asad nemá priestor na manévrovanie a musí splniť všetky dohodnuté body.

„Bašár Asad musí tento plán splniť. Je otázne, či na to pristane, lebo zatiaľ sú problémy s jeho plnením,“ uviedol Kukan. A dodal, že nechce byť pesimistom, ale súčasný vývoj v Sýrii naznačuje tomu, že aj napriek výzvam pre Asada zo všetkých možných strán, dokonca aj od jeho arabských kolegov, tieto výzvu zostávajú nevyslyšané a stabilizácia pomerov je stále v nedohľadne.

Na otázku, či sa Asadovi podarí udržať sa pri moci a za akých podmienok, Kukan uviedol, že sýrsky prezident má dve možnosti.

„Ak by Asad vstúpil do dialógu s medzinárodnými organizáciami a bol by ochotný reformovať svoj režim tak, aby obyvatelia Sýrie neboli vystavovaní nehumánnemu zachádzaniu a streľbe do bezbranných ľudí, to by sa musel stať taký malý zázrak,“ zhodnotil prvú možnosť slovenský europoslanec.

Dodal, že vývoj situácie zatiaľ ukazuje, že je iba teoretická možnosť, aby Asad akceptoval napríklad pokojné demonštrácie obyvateľov a všetky ďalšie veci, ktoré po ňom medzinárodné spoločenstvo požaduje.

„Druhá možnosť je, že by plával proti prúdu a snažil sa udržať moc podľa vlastných predstáv. Jeho režim je veľmi silný, bude ťažké nejakým spôsobom privodiť zmenu silou. Aj prostredníctvom sankcií či vyslania pozorovateľov,“ upozornil Kukan. Poslanec v tejto súvislosti pripomenul slová šéfa ruskej diplomacie Sergeja Lavrova, ktorý povedal, že vládny režim v Sýrii nie je možné zmeniť zvonku sankciami alebo inými represívnymi opatreniami.

Sýrsky prezident Bašár Asad
Foto: TASR/AP
„Asad má naozaj silné postavenie, keďže má v armáde silnú záruku a jeho armáda je dobre fungujúca a dobre vyzbrojená. Ale z dlhodobého hľadiska si neviem predstaviť, že je možné, aby jeden, aj keď silný režim, mohol odolávať všetkým pokusom zo zahraničia, aby sa zmenil na humánnejší režim voči vlastnému obyvateľstvu,“ uviedol Kukan.

Kukan upozornil, že ak by aj sýrsky prezident prijal navrhované opatrenia a striktne ich dodržiaval, lupa, cez ktorú sa naňho bude pozerať medzinárodná verejnosť, bude veľmi silná.

„Možno by sa tak mohol udržať pri moci, ale je dosť málo pravdepodobné, že toto on urobí. Na druhej strane si neviem predstaviť, že by dlhodobo mohol odolávať takému masívnemu náporu zo zahraničia,“ povedal europoslanec v rozhovore pre TASR.

Kukan zároveň pripustil, že EÚ má stále v rukáve nátlak na Sýriu prostredníctvom sankcií. V EÚ existuje takzvaná pracovná skupina pre sankcie a doteraz únia už trinásťkrát uplatnila sankcie voči režimu v Sýrii.

„EÚ ešte má možnosti ako vystupňovať ten tlak. Je možné nájsť aj ďalšie ekonomické opatrenia, ktoré by mohli zasiahnuť vládnuci režim v Sýrii. A ak bude pozícia Bašára Asada taká ako je, EÚ nebude váhať uplatňovať ďalšie sankcie. Ale také, ktoré naozaj postihnú vládnucu garnitúru a nie obyvateľstvo tejto krajiny,“ upozornil Kukan.