Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kukan: EP prijal správy o integračnom pokroku Srbska a Kosova

Eduard Kukan Foto: TASR

Slovenský poslanec Eduard Kukan upozornil, že Kosovo podobne ako Srbsko spravilo dôležitý krok smerom k EÚ.

Brusel/Štrasburg 4. februára (TASR) - Poslanci Európskeho parlamentu (EP) dnes v Štrasburgu hlasovali o uznesení o eurointegračnom pokroku Srbska za rok 2015 a o procese integrácie Kosova. Slovenský poslanec Eduard Kukan (SDKÚ) uviedol, že europoslanci túto správu odhlasovali.

Kukan, ktorý je členom výboru EP pre zahraničnú politiku a predseda Delegácie EP pre Srbsko, v tejto súvislostí pripomenul, že Srbsku sa darí napredovať v integračnom procese.

"Svedčí o tom aj začatie rokovaní a otvorenie prvých prístupových kapitol. Pripomína mi to obdobie, keď sa otvárali rokovania so Slovenskom. Môžem preto zodpovedne povedať, že pred Srbskom ostáva ešte veľký kus práce," konštatoval Kukan.

Podľa jeho slov sa Srbsko musí zamerať na posilnenie demokratických inštitúcii a právneho štátu, zlepšiť fungovanie justície, ako aj boj proti korupcii a organizovanému zločinu.

Dodal, že osobitnou kapitolou je sloboda médií, ktoré sú v Srbsku dlhší čas pod politickým tlakom.

"Srbsko si bude musieť taktiež usporiadať vzťahy s Kosovom. Táto téma sa bude tiahnuť celými prístupovými rokovaniami. Dialóg medzi Belehradom a Prištinou by mal pokračovať a dohody, ktoré z neho plynú, sa musia plniť a implementovať," povedal Kukan po hlasovaní v pléne europarlamentu.

S odkazom na situáciu Kosova Kukan upozornil, že Kosovo podobne ako Srbsko spravilo dôležitý krok smerom k EÚ. Pripomenul, že podpisom stabilizačnej a asociačnej dohody sa vzťahy medzi EÚ a Kosovom posilnili a dostali sa na inštitucionálnu úroveň.

"Kosovo nemôže ostať izolované. Musíme vytvoriť podmienky, v ktorých sa môžu zintenzívniť vzťahy s úniou. V tom vidím šancu na to, aby Kosovo postupne rástlo. Bude to však ešte dlhý a náročný proces," uviedol slovenský europoslanec.

Podľa Kukana majú obe správy širší dosah pre celý región západného Balkánu, bude však dôležité, aby Srbsko i Kosovo napredovali v integračnom procese a aby sa sústredili na predvstupové priority.