Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

Kuleba pre El País: Sme dva kroky od vyriešenia krízy s obilninami

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba počas rozhovoru v Kyjeve, 12. júla 2022. Foto: TASR/AP

Vývoz obilnín z ukrajinských prístavov je zastavený z dôvodu ruskej blokády a v obilných silách v Odese sa nahromadilo viac ako 20 ton obilnín, pripomína Reuters.

Kyjev 13. júla (TASR) - Kríza v oblasti vývozu obilnín, ktorej príčinou je ruská útočná vojna na Ukrajine, sa podľa ukrajinského ministra zahraničných vecí Dmytra Kulebu blíži k riešeniu. TASR o tom informuje na základe informácii agentúry DPA, ktorá sa odvoláva na Kulebove vyjadrenia pre španielsky denník El País.

Ukrajina je podľa Kulebu pripravená vyvážať svoje obilniny na medzinárodný trh. "Sme dva kroky od dosiahnutia dohody s Ruskom. Obavy o bezpečnosť spojené s postojom Ruska musia byť vyriešené. Sme v záverečnej fáze a všetko teraz závisí od Ruska," povedal. Ak ruská strana naozaj chce, vývoz obilia sa podľa ukrajinského ministra začne rýchlo.

Delegácie Ukrajiny, Ruska a Turecka sa v stredu v Istanbule stretávajú s predstaviteľmi OSN s cieľom rokovať o možnej dohode na obnovu vývozu obilia z ukrajinského prístavu Odesa, napísala v utorok agentúra Reuters.

Ukrajinské lode majú obilie vyvážať z prístavu, okolo ktorého sú umiestnené námorné míny, píše Reuters s odvolaním sa na diplomatické zdroje. Rusko počas presunu lodí súhlasilo s prímerím a Turecko s podporou OSN bude dohliadať na tieto lode, aby upokojilo obavy Ruska z možného pašovania zbraní.

Vývoz obilnín z ukrajinských prístavov je zastavený z dôvodu ruskej blokády a v obilných silách v Odese sa nahromadilo viac ako 20 ton obilnín, pripomína Reuters.