Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kuleba vyzval Latinskú Ameriku, aby odsúdila ruskú agresiu na Ukrajine

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba, foto z archívu. Foto: TASR/AP

AFP približuje, že Guatemala je jednou z mála krajín Latinskej Ameriky, ktoré Ukrajine ponúkli neochvejnú podporu.

Guatemala 12. mája (TASR) - Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba apeloval vo štvrtok počas návštevy Guatemaly na všetky krajiny Latinskej Ameriky, aby odsúdili ruskú agresiu voči Ukrajine. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Kuleba kritizoval "neutralitu" niekoľkých vlád latinskoamerických krajín. "Niektoré krajiny v Latinskej Amerike veria, že... najlepším spôsobom v tejto vojne Ruska proti Ukrajine je zostať neutrálnymi. Iné tvrdia, že táto vojna sa deje v Európe a Latinská Amerika s tým nemá nič spoločné," povedal. "Iné sa snažia zostať priateľmi s Ruskom aj s Ukrajinou. A obávam sa, že tu nejde o typ vojny, kde by takéto prístupy fungovali," dodal.

Kuleba varoval, že Moskva svojou ofenzívou na Ukrajine dáva príklad ostatným štátom, aby ju nasledovali. "Ak Rusko uspeje pri invázii na susednú krajinu, pri narušovaní hraníc a páchaní masakrov, bude to pokúšať aj ostatných, aby nasledovali správanie Ruska," uviedol šéf ukrajinskej diplomacie na tlačovej konferencii v Guatemale.

AFP približuje, že Guatemala je jednou z mála krajín Latinskej Ameriky, ktoré Ukrajine ponúkli neochvejnú podporu. Guatemalský prezident Alejandro Giammattei päť mesiacov po vypuknutí invázie navštívil Ukrajinu ako prejav solidarity.

Kuleba sa poďakoval Guatemala za podporu slovami, že tamojší obyvatelia "veľmi dobre poznajú utrpenie a ničenie, ktoré vojna prináša". Narážal tak na brutálnu občiansku vojnu v tejto krajine v rokoch 1960-1996. "Verte mi - žiadna krajina na svete nechce koniec vojny viac, než Ukrajina," vyhlásil.

Giammattei uistil Kulebu, že "Guatemala bude pokračovať v politickej a diplomatickej podpore Ukrajiny". "Dúfam v rýchle ukončenie vojny a začiatok samotnej obnovy Ukrajiny," povedal.