Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kurdi obviňujú Turecko z plánovania pozemnej invázie do Sýrie

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Turecko od útoku v Ankare intenzívne ostreľuje kurdské pozície. Ankara je na druhej strane vytrvalým podporovateľom sýrskych povstalcov.

Istanbul 19. februára (TASR) - Turecko sa snaží využiť stredajšie bombové útoky v hlavom meste Ankara ako zámienku na uskutočnenie náletov a pozemnej operácie proti kurdským milíciám v Sýrii. Pre prokurdskú agentúru Firat to dnes vyhlásil hovorca týchto zložiek Redur Xelil (vysl. chelíl), ktorého citovala agentúra DPA.

"Prvé, čo po týchto útokoch spravili, bolo, že nás obvinili z jeho spáchania. Vymýšľajú si zámienku, aby mohli vtrhnúť do Rojavy," uviedol Xelil a zároveň odmietol akúkoľvek spojitosť kurdských milícií s týmto incidentom. Výrazom Rojava (vysl. rožava) sa kurdčine označuje severná oblasť Sýrie.

Zatiaľ čo turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu vyhlásil, že podľa jeho amerického náprotivka Johna Kerryho kurdským Oddielom ľudovej sebaobrany (YPG) "nemožno dôverovať", Xelil odmietol možnosť akejkoľvek zmeny v politike USA voči Kurdom.

Washington totiž od roku 2014 podporuje YPG v bojoch proti Islamskému štátu (IS) na východe Sýrie.

Turecko od útoku v Ankare intenzívne ostreľuje pozície YPG. Ankara je na druhej strane vytrvalým podporovateľom sýrskych povstalcov, ktorí momentálne pod náporom ruských náletov ustupujú v provincii Aleppo. Na severe tejto provincie, pri meste Azáz neďaleko tureckých štátnych hraníc, Kurdi medzitým obsadili nové územia.

Napriek obvineniam zo strany Turecka ohľadom zapojenia YPG do útokov v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí, USA pokračujú v podpore YPG v postupe proti džihádistom neďaleko irackých hraníc. Turecko vyhlásilo, že v Sýrii je potrebná pozemná invázia, to by si však vyžadovalo súhlas Washingtonu.