Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kurdi oznámili dobytie dôležitej zásobovacej trasy Islamského štátu

Príslušníci kurdských bezpečnostných síl prechádzajú na diaľnici medzi irackým Mósulom a kurdským Irbilom, v Cházeri na severe Iraku 25. júna 2014. Organizácia Spojených národov (OSN) v stredu nezvyčajne podporila vojenský zásah vládnych síl v Iraku s odôvodnením, že postup islamistických militantov na severe a východe krajiny možno zastaviť len vojensky. Foto: TASR/AP

Kurdské ozbrojené sily péšmarga ovládli dôležitú zásobovaciu trasu, ktorú využívali militanti skupiny Islamský štát (IS) v severnom Iraku. Informovali o tom dnes kurdskí predstavitelia.

Bagdad 25. februára (TASR) - Kurdské ozbrojené sily péšmarga ovládli dôležitú zásobovaciu trasu, ktorú využívali militanti skupiny Islamský štát (IS) v severnom Iraku. Informovali o tom dnes kurdskí predstavitelia.

Plukovník Serbest Mustafá pre tlačovú agentúru DPA povedal, že trasu používali džihádisti na prevoz zásob medzi druhým najväčším irackým mestom Mosulom, ktoré kontrolujú od vlaňajšieho júna, a Sýriou.

Péšmarga, ozbrojené jednotky irackého autonómneho Kurdistanu, tiež opätovne dobyli dve pohraničné kontrolné stanovištia neďaleko Mosulu, dodal Mustafá. Ofenzívu podľa neho podporili Spojenými štátmi vedené letecké útoky, ktoré prinútili extrémistom ustúpiť do Mosulu.

Informácie kurdských síl nebolo možné nezávisle overiť, dodáva DPA.

Americký činiteľ minulý týždeň oznámil, že plánovaná operácia opätovného dobytia Mosulu z rúk IS by sa mala začať v apríli alebo máji, ak budú dovtedy iracké a kurdské sily pripravené.