Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kurdské sily a provládne milície dosiahli dohodu o prímerí v Hasake

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Vládne sily aj provládne milície súhlasili, že sa zo sýrskej Hasaky stiahnu a nechajú ju pod kontrolou kurdskej polície.


Istanbul 23. augusta (TASR) - Sýrske kurdské sily a milície verné prezidentovi Bašárovi Asadovi dosiahli dnes dohodu o prímerí po vyše týždni ťažkých bojov v meste Hasaka na severe krajiny, ktoré si vyžiadali desiatky ľudských životov. Informovali o tom agentúry DPA a AP. Dohoda už vstúpila do platnosti dnes o 14.00 h miestneho času (13.00 h SELČ).

Dohoda umožňuje Kurdom ponechať si aj pozície dosiahnuté v bojoch v okolí mesta a obe strany k nej dospeli po niekoľkých dňoch rokovaní, ktoré sprostredkovalo Rusko na svojej leteckej základni na západe Sýrie, uviedli predstavitelia.

Vládne sily aj provládne milície súhlasili, že sa z Hasaky stiahnu a nechajú ju pod kontrolou kurdskej polície. Toto bola jedna z podmienok prímeria, napísala kurdská agentúra Hawar.

Vo vyhlásení sýrskych štátnych médií však nie je zmienka o stiahnutí žiadnych síl. Uvádza sa v ňom, že obe strany sa dohodli na evakuácii ranených a na výmene zadržiavaných osôb.

Moskva je kľúčovým zahraničným podporovateľom sýrskeho prezidenta Asada, ale niekedy sa uchádza o priazeň Kurdov.

Mesto Hasaka zažívalo ťažké boje minulý týždeň, keď sýrska vláda prvýkrát počas priebehu občianskej vojny používala proti kurdským pozíciám nálety - tým si vyslúžila ostré varovanie Washingtonu.

Prokurdská agentúra Firat uviedla, že prímerie je zásluha intervencie miestnych kmeňových vodcov a "niektorých krajín", ale nespresnila ich.

Kurdské sily na severe Sýrie sú hlavným partnerom Spojených štátov na bojovom poli vo vojne proti extrémistickej skupine Islamský štát (IS). Kurdi dobyli od IS tento mesiac mesto Manbidž a v postupovaní pokračujú.

Podľa zdroja zo sýrskej vlády, ktorý je oboznámený s rokovaniami, Kurdi požiadali Damask, aby im uznal oblasti na severe Sýrie, kde vyhlásili autonómne zóny, ale toto Damask zamietol.

Sýrska opozícia a vláda sa stavajú proti autonómii Kurdov, lebo sa obávajú rozdelenia krajiny.

Kurdi - menšinová skupina v prevažne arabskom štáte - sa už dlho sťažujú na systematickú diskrimináciu v Sýrii a požadujú pre seba federalizovanejší štát. Ten by mal byť podľa nich súčasťou riešenia občianskej vojny.