Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kurdi v Paríži protestovali proti politike tureckej vlády

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Desiatky prokurdských aktivistov sa zišli na proteste pred diplomatickým úradom Ankary vo Francúzku, aby tak vyjadrili svoj odpor proti operácii tureckej vlády proti Strane kurdských pracujúcich.

Paríž 8. februára (TASR) - Potýčkami sa dnes skončil zásah francúzskej polície, ktorá sa pokúsila rozohnať demonštráciu kurdských politických aktivistov pred tureckým veľvyslanectvom v Paríži, napísala agentúra AP.

Desiatky prokurdských aktivistov sa zišli na proteste pred diplomatickým úradom Ankary vo Francúzku, aby tak vyjadrili svoj odpor proti rozsiahlej vojenskej operácii tureckej vlády proti Strane kurdských pracujúcich (PKK) na juhovýchode krajiny.

Demonštranti zaútočili na policajné vozidlo kameňmi. Na rozohnanie protestu polícia napokon použila slzotvorný plyn.

Kurdské regionálne médiá dnes informovali, že pri protiteroristickej operácii v meste Cizre zahynulo v nedeľu večer najmenej 60 členov PKK.

PKK, ktorú USA, Turecko a Európska únia zaradili na zoznam teroristických organizácií, bola založená v roku 1984. Jej cieľom je vytvorenie autonómneho kurdského štátu na východe a juhovýchode Turecka. Ozbrojený boj PKK si už vyžiadal životy viac ako 40.000 vojakov a civilistov.