Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kurdi v Paríži varovali pred dôsledkami operácie tureckej armády

Na archívnej foto Eiffelova veža v Paríži. Foto: TASR/AP

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), sa začala v stredu.

Paríž 10. októbra (TASR) - Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo tureckého veľvyslanca v Paríži Ismaila Hakkiho Musu. Stalo sa tak v súvislosti s leteckou a pozemnou ofenzívou tureckej armády na Kurdmi ovládanom území na severe Sýrie.

S výzvou reagovať na tureckú ofenzívu sa na "Európu" obrátil aj známy francúzsky filozof a spisovateľ Bernard-Henri Lévy, ku ktorému sa pridali aj ďalšie známe osobnosti, napr. Bernard Kouchner, Raphaël Glucksmann či prezident Kurdského inštitútu v Paríži Kendal Nezan. Signatári výzvy odmietajú, aby boli sýrski Kurdi vydaní napospas tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipovi Erdoganovi.

Ako pripomenul francúzsky denník Le Monde, prezident Emmanuel Macron v utorok v Elyzejskom paláci prijal hovorkyňu Sýrskych demokratických síl (SDF) Džihán Ahmadovú a tlmočil jej solidaritu a znepokojenie Francúzska v súvislosti so správami o vtedy ešte len pripravovanej tureckej vojenskej operácii nazvanej Prameň mieru.

Francúzsky spravodajský portál France Info uviedol, že asi 100 Kurdov žijúcich vo Francúzsku sa v stredu večer zišlo v Paríži, aby protestovali "proti zrade" svojho národa zo strany Európy i Spojených štátov.

"Keď bolo treba poraziť Islamský štát, Kurdi boli za hrdinov. A dnes sú zrazu teroristami a treba ich likvidovať? To je neprijateľné," uviedol jeden z účastníkov zhromaždenia.

Berivan Firat z kurdskej demokratickej rady upozornil, že ofenzíva tureckej armády nie je hrozbou len pre kurdský ľud, ale ohrozuje aj stabilitu Francúzska a Európy.

Vysvetlil, že Kurdi zadržiavajú 11.000 príslušníkov Islamského štátu a ak bude turecká ofenzíva pokračovať, všetci bojaschopní Kurdi pôjdu na front a stráženie väzňov už nebude prioritou.

Invázia Turecka do severovýchodnej Sýrie, kde operujú Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF), sa začala v stredu. Ankara ju spustila po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americkí vojaci a tým uvoľnili cestu tureckej operácii proti Kurdom, dlhoročným spojencom Spojených štátov v boji proti teroristom zo skupiny Islamský štát.

Vo štvrtok sa na žiadosť Británie, Francúzska, Nemecka, Belgicka a Poľska zíde Bezpečnostná rada OSN, aby prediskutovala situáciu v Sýrii.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan vo štvrtok pohrozil, že sýrskym utečencom "otvorí brány" svojej krajiny do Európy. Erdogan týmto vyhlásením reagoval na kritiku partnerov z Európskej únie v súvislosti so vstupom vojsk Ankary do severnej Sýrie.