Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kurdi zaútočili na leteckú základňu obsadenú protivládnymi silami

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Sýrski Kurdi patria medzi najúspešnejšie sily v boji proti IS, v konflikte medzi prezidentom Bašárom Asadom a ostatnými povstaleckými skupinami však boli doteraz prevažne neutrálni.

Bejrút 10. februára (TASR) - Kurdskí bojovníci podporovaní ruským letectvom začali dnes útočiť na základňu Minagh v severnej časti Sýrie, ktorá je momentálne v rukách povstalcov, informuje agentúra AP s odvolaním sa na vyjadrenia opozičných aktivistov a jedného z povstaleckých veliteľov.

Podľa citovaného majora Jásira Abdarrahíma dochádza pri tejto leteckej základni na území sýrskej provincie Aleppo k zrážkam medzi miestnymi povstalcami a príslušníkmi kurdských Oddielov ľudovej sebaobrany (YPG), ktoré obviňuje zo snahy obsadiť arabské dediny v okolí priľahlého mesta Afrín. "Bojujeme na troch frontoch," poznamenal prostredníctvom aplikácie Skype, pričom narážal na YPG, sýrske vládne sily a extrémistickú skupinu Islamský štát (IS).

Sýrski Kurdi patria medzi najúspešnejšie sily v boji proti IS, v konflikte medzi prezidentom Bašárom Asadom a ostatnými povstaleckými skupinami však boli doteraz prevažne neutrálni. V terajšej situácii, keď vládne sily s podporou Ruska vedú rozsiahlu ofenzívu medzi mestom Aleppo a sýrsko-tureckou hranicou, sa zrejme snažia využiť chaos na rozšírenie kurdskej enklávy v okolí Afrínu, informuje AP.

Sýrska letecká základňa Minagh je v rukách protivníkov Asada od augusta 2013. Opozičný aktivista Ahmad Ahmad z provincie Aleppo uviedol, že boje sa sústreďujú na oblasť mimo samotnej základne, ktorú taktiež bombardujú ruské lietadlá.