Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kurdi po dobytí priehrady a mesta Tabka od IS odstraňujú míny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Priehrada má kľúčový význam pre výrobu elektrickej energie v celej krajine.

Bejrút 11. mája (TASR) - Sily vedené sýrskymi Kurdmi dnes oznámili, že podnikajú operácie zamerané na odstránenie pozemných mín z najväčšej sýrskej priehrady a z neďalekého mesta Tabka. Do akcií sa pustili deň po tom, čo obe lokality znovu dobyli od teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Priehrada má kľúčový význam pre výrobu elektrickej energie v celej krajine. Nachádza sa na rieke Eufrat približne 40 kilometrov južne od mesta Rakka, ktoré je hlavnou baštou Islamského štátu.

Tlačový úrad Sýrskych demokratických síl (SDF) dnes uviedol, že prebieha špeciálna operácia na odmínovanie priehrady a jej okolia.

Začiatkom tohto roka vzrástli obavy, že priehradu možno poškodia v bojoch alebo sa zhorší jej stav nedostatočnou údržbou, prípadne že ju zámerne poškodia extrémisti, aby zaplavili okolité oblasti.

Tabku dobyli SDF sedem týždňov po spustení svojej ofenzívy, v ktorej im pomáhala koalícia vedená Spojenými štátmi. Znovuobsadenie Tabky je základ pre postup síl na Rakku, faktické hlavné mesto samozvaného kalifátu extrémistov.



Kurdmi vedené sily dobyli dôležitú priehradu na rieke Eufrat v Sýrii



Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) podporované Spojenými štátmi dobyli v stredu z rúk islamských militantov najväčšiu priehradu v Sýrii, ktorá má kľúčový význam pre výrobu elektrickej energie v celej krajine. Informovala o tom agentúra DPA.

Priehrada sa nachádza na rieke Eufrat, približne 40 kilometrov južne od mesta Rakka, ktoré je hlavnou baštou teroristickej organizácie Islamský štát (IS).

Riaditeľ organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) Rámí Abdal Rahmán uviedol, že SDF vykonávajú v okolí priehrady operácie s cieľom vytlačiť z oblasti posledné zvyšky oddielov islamistov. SDF údajne úplne ovládajú priehradu, ako aj neďaleké mesto Tabka.

"Je to jedno z najväčších víťazstiev, aké naše sily dosiahli. Dúfajme, že čoskoro ukončia aj vládu teroristov v Rakke," uviedol pre DPA jeden z veliteľov SDF.

K postupu síl bojujúcich proti Islamskému štátu došlo deň po tom, čo šéf Bieleho domu Donald Trump povolil americkému ministerstvu obrany, aby sýrskym Kurdom dodávalo ručné strelné zbrane, guľomety, strelivo, obrnené transportéry a iné vybavenie.