Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kurdské milície v Sýrii vyháňajú civilistov z domovov, tvrdí AI

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Šéf kurdských síl vnútornej bezpečnosti pripustil, že došlo k núteným vysťahovaniam.

Bejrút 13. októbra (TASR) - Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) obvinila dnes kurdské milície v Sýrii, podporované Spojenými štátmi, z vojnových zločinov pri vyháňaní tisícov nekurdských civilistov z ich dedín a ničení ich domov.

Organizácia zdokumentovala prípady z viac než 12 dedín v Kurdmi kontrolovaných oblastiach, ktorých obyvateľov prinútili utiecť alebo zdemolovali ich domy kurdské Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG). Tie tento rok dobyli časti severnej Sýrie z rúk militantov skupiny Islamský štát (IS).

Predstaviteľka AI Lama Fakihová uviedla, že kurdská samospráva "prehliada medzinárodné humanitárne právo pri útokoch, ktoré sa rovnajú vojnovým zločinom".

Hovorca YPG Redur Xelil vyhlásil: "Veľmi jednoducho, je to nepravdivé obvinenie."

AI však citovala Ciwana Ibrahima, šéfa kurdských síl vnútornej bezpečnosti známych ako Asajíš, ktorý pripustil, že došlo k núteným vysťahovaniam, avšak podľa jeho slov išlo o "izolované incidenty" a civilistov presunuli kvôli ich vlastnej bezpečnosti.

Správa AI uvádza, že nútené vysídľovanie prevažne nekurdských obyvateľov po dobytí dedín jednotkami YPG sa dialo často v odplate za to, že dedinčania podľa nich sympatizovali alebo boli spojení s členmi IS alebo iných ozbrojených skupín. Členovia milícií sa podľa organizácie vyhrážali civilistom koaličnými náletmi, ak neopustia svoje domovy.

YPG sa ukázali byť najefektívnejším partnerom v teréne pre Spojenými štátmi vedenú koalíciu útočiacu letecky na pozície IS, píše Reuters. Asajíš uvádzajú, že im poskytli výcvik západné štáty.

YPG v minulosti popreli obvinenia Turecka z toho, že zámerne vyháňajú arabských a turkménskych civilistov z oblastí, ktoré ovládajú, najmä z mesta Tal Abjad.