Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 30. máj 2024Meniny má Ferdinand
< sekcia Zahraničie

Kurdskí povstalci prepustili uneseného tureckého poslanca

Podľa informácií príbuzných 41-ročný politik prišiel dnes peši do horskej obce, do blízkosti ktorej ho doviedli militanti.

Dyiarbakir 14. augusta (TASR) - Kurdskí povstalci prepustili dnes tureckého opozičného poslanca, ktorého uniesli počas minulého víkendu, oznámila agentúra Reuters.

Hüseyin Aygün, poslanec hlavnej opozičnej Republikánskej ľudovej strany (CHP) upadol do rúk militantov zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) v nedeľu večer v provincii Tunceli na juhovýchode krajiny. Únos vyvolal silné pobúrenie tureckej verejnosti a obavy z eskalácie kurdsko-tureckého konfliktu.

Podľa informácií príbuzných 41-ročný politik prišiel dnes peši do horskej obce, do blízkosti ktorej ho doviedli militanti. Pre poslanca následne prišli príslušníci tureckej vojenskej polície.

K únosu došlo v období zvýšeného napätia v Turecku, do ktorého sa uchýlilo už vyše 60.000 utečencov zo Sýrie. Ankara je presvedčená, že ozbrojené sily sýrskeho prezidenta Bašára Asada vyzbrojujú PKK, ktorá preto posilňuje svoje pozície v kurských oblastiach Sýrie.

PKK bojuje od roku 1984 za autonómiu pre prevažne kurdský juhovýchod Turecka. Na turecké ciele útočí zo základní v severnom Iraku. V konflikte prišlo o život vyše 40.000 ľudí, prevažne Kurdov. Turecko, USA a Európska únia považujú PKK za teroristickú organizáciu.