Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Kurdskí povstalci sľúbili, že prepustia tureckých vládnych zajatcov

Policajti zabezpečujú dva autobusy, ktoré podpálili kurdskí radikáli na 14. výročie uväznenia Kurdského vodcu Abdullaha Ocalana. 15 februára 2013. Foto: TASR/AP

Prepustenie je súčasťou širšej mierovej dohody. Líder kurdských militantov Abdullah Öcalan je ochotný stiahnuť svojich bojovníkov z Turecka, ak Ankara presadí reformy, ktorými sa ukončí povstanie.

Istanbul 2. marca (TASR) - Tureckí povstalci zo Strany kurdských pracujúcich (PKK) plánujú v priebehu nasledujúcich desiatich dní prepustiť skupinu približne 16 zajatých tureckých politikov ako súčasť širšej mierovej dohody. Dnes o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne štátne médiá.

PKK bojuje proti ústrednej tureckej vláde od roku 1984 a s jej predstaviteľmi vyjednáva podmienky ukončenia konfliktu, ktorý si vyžiadal už najmenej 40.000 obetí. Spolupredseda prokurdskej Strany mieru a demokracie Gultan Kisanak doručil list od uväzneného lídra kurdských militantov Abdullaha Öcalana. List odovzdal de facto lídrovi PKK Muratovi Karayilanovi.

Öcalan, ktorý je od roku 1999 uväznený na ostrove neďaleko Istanbulu, je ochotný do augusta stiahnuť svojich bojovníkov z Turecka, ak Ankara presadí reformy, ktorými sa ukončí povstanie. Za takejto situácie by povstalci začali formálne prímerie 21. marca, čo je kurdský Nový rok, uviedli vláde blízke denníky Sabah a Star.

PKK disponuje zhruba 2000 vojakmi umiestnenými v Turecku a niekoľkými ďalšími tisíckami na základniach v severnom Iraku. Cieľom tejto partizánskej skupiny bolo pôvodne nastolenie nezávislého kurdského štátu, neskôr svoje zámery zredukovali na dosiahnutie autonómie. Etnickí Kurdi predstavujú asi 20 percent z celkového počtu 76 miliónov obyvateľov Turecka a žijú najmä na juhovýchode krajiny.