Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

Kurz na návšteve Izraela sľúbil bojovať proti antisemitizmu v Európe

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz (vľavo) a izraelský premiér Benjamin Netanjahusa zdravia počas stretnutia v Jeruzaleme 11. júna 2018. Foto: TASR/AP

Kurzovo stanovisko je evidentným pokusom prekonať diplomatický pat, ktorý vyvolala minulosť jednej zo strán súčasnej vládnej koalície v Rakúsku.

Tel Aviv 11. júna (TASR) - Rakúsko bude bojovať proti antisemitizmu v Európe a podporovať bezpečnostné potreby Izraela. Vyhlásil to v pondelok v Jeruzaleme rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz, ktorý pricestoval v nedeľu na trojdňovú návštevu židovského štátu, informovala agentúra DPA.

Kurzovo stanovisko je evidentným pokusom prekonať diplomatický pat, ktorý vyvolala minulosť jednej zo strán súčasnej vládnej koalície v Rakúsku. Krajne pravicovú Slobodnú stranu Rakúska (FPÖ) založili po vojne bývalí nacisti a jej súčasný šéf Heinz-Christian Strache mal kontakty s pravicovými extrémistami.

"Rakúsko bude s odhodlaním bojovať proti všetkým podobám antisemitizmu v Európe, nech už pôjde o jeho doterajšiu formu alebo nové, importované obdoby. Budeme sa tiež snažiť zvýšiť povedomie Európy o tomto probléme, ako aj o bezpečnostných potrebách Izraela," povedal Kurz na tlačovej konferencii.

Kurz, 31-ročný stredopravicový politik, ktorý zaujal tvrdý postoj k otázke migrácie, vytvoril vládnu koalíciu s FPÖ vlani v decembri, čo vyvolalo kontroverziu. Izrael následne bojkotoval všetky kontakty s ministrami z FPÖ a svojim činiteľom nariadil, aby sa na ministerstvách pod vedením tejto strany stretávali iba so štátnymi úradníkmi.

Izraelský premiér Benjamin Netanhaju napriek tomu v pondelok pochválil Kurza za to, že sa usiluje dostať rakúsko-izraelské vzťahy na "vyššiu úroveň". "Ste skutočným priateľom Izraela a židovského ľudu," vyhlásil.

Izraelský premiér zároveň ocenil Kurzovu nedeľňajšiu návštevu Múru nárekov, posvätného miesta židov vo východnom Jeruzaleme - oblasti, ktorú väčšina medzinárodného spoločenstva považuje za okupovanú, píše DPA. "Dúfam, že váš význačný príklad budú nasledovať aj ďalší európski lídri," zakončil Netanjahu.