Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Kurz niekoľko hodín po svojom odvolaní usporiadal predvolebnú akciu

Rakúsky kancelár Sebastian Kurz sedí na zasadnutí parlamentu vo Viedni 27. mája 2019. Foto: TASR/AP

Kurz na zhromaždení kriticky vyhlásil, že krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a ľavicové strany SPÖ a Jetzt, ktoré hlasovali proti nemu, nemajú čo ponúknuť - okrem túžby zbaviť sa ho.

Viedeň 27. mája (TASR) - Rakúsky konzervatívny líder Sebastian Kurz zorganizoval v pondelok predvolebné zhromaždenie necelé tri hodiny po tom, čo mu parlament v hlasovaní vyjadril nedôveru a zbavil ho tým úradu kancelára. V Rakúsku budú preto v septembri predčasné parlamentné voľby a Kurz sa už snaží zvyšovať podporu svojej stredopravej strany ÖVP a usiluje sa aj o svoje znovuzvolenie.

"Stále som tu," povedal Kurz davu fanúšikov a predstaviteľov Rakúskej ľudovej strany (ÖVP), ktorých pozvážali do Viedne autobusmi, aby sa zúčastnili na dobre pripravenej akcii.

Kurz na zhromaždení kriticky vyhlásil, že krajne pravicová Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a ľavicové strany SPÖ a Jetzt, ktoré hlasovali proti nemu, nemajú čo ponúknuť - okrem túžby zbaviť sa ho.

"Nemôžu zastaviť zmenu, ktorú sme pred dvoma rokmi začali," dodal Kurz za nadšených výkrikov svojich podporovateľov.

Kurz povedal, že "nakoniec rozhodnú ľudia v septembri a to ma teší".

Rakúsky parlament vyslovil v pondelok nedôveru vláde kancelára Kurza z ÖVP, čím ju zbavil funkcie. Poslanci tak urobili na mimoriadnom zasadnutí dolnej komory parlamentu.

Hlasovanie v Národnej rade sa konalo po škandále okolo korupčného videa z ostrova Ibiza, ktorý viedol k rozpadu vládnej koalície ÖVP s krajne pravicovou FPÖ.

Hlavná opozičná Sociálnodemokratická strana Rakúska (SPÖ) podala návrh na vyslovenie nedôvery celej vláde, nielen kancelárovi Kurzovi.

Išlo o prvé úspešné hlasovanie o návrhu na vyslovenie nedôvery v rakúskych dejinách, napísala agentúra DPA.

Parlamentné strany na mimoriadnom zasadnutí predložili aj návrh na skrátenie volebného obdobia a vypísanie predčasných volieb na september tohto roka. Presný termín nových volieb nie je zatiaľ známy.