Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kurzovi gratulovali politici z Talianska i Čiech

Na archívnej snímke víťaz rakúskych parlamentných volieb Sebastian Kurz. Foto: TASR/AP

Vicepremiéra a predsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka potešilo, že v oboch pre Čechy dôležitých krajinách - Nemecku a Rakúsku - sa dostali k slovu konzervatívne strany.

Praha/Rím 16. októbra (TASR) - Víťazstvo Rakúskej ľudovej strany (ÖVP) pod vedením 31-ročného Sebastiana Kurza v predčasných parlamentných voľbách prijali najvyšší politickí predstavitelia v susednom Česku vo všeobecnosti pozitívne. Informovala o tom agentúra DPA.

"Spoločne sme odštartovali renesanciu česko-rakúskych vzťahov," napísal ešte v nedeľu večer na Twitteri sociálnodemokratický minister zahraničných vecí Lubomír Zaorálek. Vicepremiéra a predsedu KDU-ČSL Pavla Bělobrádka potešilo, že v oboch pre Čechy dôležitých krajinách - Nemecku a Rakúsku - sa dostali k slovu konzervatívne strany.




Po jasnom volebnom víťazstve ÖVP v rakúskych voľbách zablahoželal k úspechu lídrovi kandidátky a šéfovi strany Kurzovi aj taliansky minister zahraničných vecí Angelino Alfano. "Gratulujem Sebastianovi Kurzovi k jeho volebnému úspechu," napísal člen stredopravej strany Nový pravý stred (NCD) v nedeľu večer na Twitteri. "Taliansko a Rakúsko spoločne za jednotnú a silnú EÚ," dodal Alfano.




Rakúšanom za výsledky hlasovania a preferenčný nárast ľudovej strany poďakoval cez Twitter aj líder talianskej populistickej Ligy Severu Matteo Salvini.